Bitcoin, btc
Bitcoin

Dan Morehead weerlegt Charlie Mungers kritiek op Bitcoin

Als het over Bitcoin gaat is Charlie Munger van Berkshire Hathaway misschien wel de meest zure 99-jarige ter wereld. Meerdere malen heeft Munger, de rechterhand van Warren Buffet, zich zeer negatief uitgesproken over Bitcoin. Volgens crypto-investeerder Dan Morehead zit hij echter mis.

In een nieuwe brief aan zijn investeerders, reageert Morehead op recente uitspraken over Bitcoin van Munger in een interview met de Wall Street Journal.

‘Een kunstmatige valuta’

Munger zegt dat de creatie van Bitcoin, welke hij een “kunstmatige valuta” noemt, een onnodige bedreiging is voor een bewezen geldsysteem. “De enige manier om een jagers-verzamelaars samenleving te ontstijgen is een sterke valuta. Het kunnen zeeschelpen zijn, maïskorrels, een heleboel dingen. Het kunnen gouden munten zijn, het kunnen beloftes zijn in banksystemen zoals we die hebben in de Verenigde Staten en Engeland enzovoort.

Als je een kunstmatige valuta gaat creëren… dan verpest je een recept dat al heel lang bestaat en dat voor heel veel mensen heel goed heeft gewerkt”, aldus een bijna furieuze Munger als het over Bitcoin gaat.

Morehead, die 4,2 miljard dollar aan kapitaal beheert bij Pantera Capital, zegt dat maïskorrels, of het voorbeeld van Munger van een “sterke valuta,” onderhevig zijn geweest aan exponentiële inflatie, wat het bewaken van de koopkracht over de lange termijn onmogelijk maakt.

Waar het volgens Morehead eenvoudig is om miljoenen extra maïskorrels te creëren, is het onmogelijk om ooit meer dan 21 miljoen Bitcoin in omloop te brengen. Dat is de reden waarom maïskorrels met de tijd aan koopkracht verliezen, terwijl voor Bitcoin het omgekeerde waarheid is.

Voor wie werkt het traditionele geldsysteem?

Morehead zegt dat het inflatoire geldsysteem wat Munger prijst heeft gewerkt voor een kleine groep mensen aan de top van de piramide. “Er zijn miljarden mensen waarvoor het huidige geldsysteem niet heel goed werkt. Wij geloven dat de meerderheid van de mensen op aarde beter af zou zijn met Bitcoin….

Ja, misschien is de aan inflatie onderhevige Amerikaanse dollar goed geweest voor een kleine groep rijken met financiële assets, zoals Charlie Munger, maar niet voor de grote meerderheid van de mensen.

De grote meerderheid van de acht miljard mensen op aarde heeft een valuta die niet goed voor. ze werkt. Sterker nog, de meeste mensen zijn slachtoffers van staatsgeld met levensveranderende gevolgen”, aldus een razende Dan Morehead.

Daar heeft hij natuurlijk ook een goed punt. Soms lijkt het alsof Charlie Munger teveel vanuit zijn eigen perspectief naar geldsystemen kijkt. Voor rijke investeerders werkt het fantastisch, maar voor de gewone burger die braaf spaart is het een ander verhaal.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

CME Group betreedt de Bitcoin-handelsmarkt in veranderend financieel landschap
Spot Bitcoin ETFs haalden $303 miljoen binnen op woensdag
Bitcoin stijgt enorm, analist geeft $74.000 als volgende target
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten