Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Iraanse rial zakte woensdag naar een historisch dieptepunt van 703.000 rials per dollar, kort nadat Donald Trump opnieuw werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. Deze ontwikkeling benadrukt de economische uitdagingen waarmee Iran te maken heeft, terwijl het land verwikkeld blijft in conflicten in het Midden-Oosten en onder zware internationale sancties gebukt gaat.
Volgens handelaren in Teheran noteerde de rial op 703.000 per dollar, hoewel schommelingen gedurende de dag mogelijk zijn. De Centrale Bank van Iran kan, zoals eerder gedaan, proberen de koers te stabiliseren door harde valuta in de markt te injecteren. De voortdurende daling van de rial voedt de onrust onder de Iraanse bevolking, die al jaren kampt met een afbrokkelende koopkracht.
De 22-jarige student Amir Aghaeian uitte zijn zorgen: “Trump zal de sancties zeker verzwaren. Onze economie en sociale situatie zullen nog verder verslechteren. Het voelt alsof het land op ontploffen staat.”
Sinds het nucleaire akkoord van 2015 is de waarde van de rial ingestort, van 32.000 naar nu 703.000 per dollar. De situatie verslechterde aanzienlijk nadat Trump in 2018 eenzijdig uit het akkoord stapte, wat de spanningen tussen de VS en Iran verder heeft aangewakkerd.
De huidige Iraanse president Masoud Pezeshkian, die in juli aantrad na het overlijden van zijn voorganger Ebrahim Raisi, heeft beloofd te werken aan een akkoord om de sancties te verlichten. Toch lijkt de Iraanse regering de impact van de Amerikaanse verkiezingsuitslag te bagatelliseren.
Fatemeh Mohajerani, woordvoerster van Pezeshkian, verklaarde: “De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen heeft geen directe invloed op ons. De grote beleidslijnen van de VS en de Islamitische Republiek blijven onveranderd.”
Ondertussen blijven de spanningen tussen Iran en de VS hoog, 45 jaar na de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in 1979. Iran blijft betrokken bij regionale conflicten, terwijl bondgenoten zoals Hezbollah en de Houthi-rebellen het moeilijk hebben. Tegelijkertijd blijft Israël aanvallen uitvoeren op Hamas en Hezbollah.
Mahmoud Parvari, een 71-jarige taxichauffeur in Teheran, sprak zijn frustratie uit over Trump: “Hij lijkt wel de duivel.” Een andere chauffeur, Hosseini, was pragmatischer: “Als het mijn land helpt, zou ik zelfs met Trump een deal sluiten.”
Bekijk de negen opeenvolgende dagen van verlies van de Dow Jones. Dit is de langste verliesperiode sinds 1978. Ontdek wat dit betekent voor de beurs en investeerders.
De AEX koers krijgt momenteel hele pittige weerstand op zijn 200-daagse gemiddelde, en die kan weleens cruciaal zijn.
Het lukt de AEX koers niet om zijn positieve momentum te herpakken, en de grafiek ziet er op dit moment heel zwak uit.
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
XRP koers bereikt $2,52 na RLUSD-lancering. Analist voorspelt uitbraak naar $5 dankzij Bollinger Bands en bullish flagpatroon.