Goud, gold
Bitcoin

Is Bitcoin een betere investering dan Goud?

De inflatie staat wereldwijd op het hoogste punt in 40 jaar tijd en de economie oogt kwetsbaarder dan ooit. Veel ervaren investeerders denken dan meteen aan goed om hun portfolio te beschermen tegen de ruige financiële zee die ons mogelijk te wachten staat.

Goud is al sinds mensenheugenis de asset waar iedereen naar grijpt om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Bitcoin staat bekend als het digitale goud, maar is het wellicht een betere investering dan goud? Laten we de twee eens met elkaar vergelijken.

Waardevast

De belangrijkste reden voor mensen om in goud te investeren is het vermogen van het edelmetaal om zijn koopkracht te behouden. Dat heeft te maken met de natuurlijke schaarste van goud. Het is lastig om het edelmetaal te vinden en dat zorgt ervoor dat goud altijd een lage inflatie heeft. De goudhoeveelheid groeit gemiddelde met 1 tot 2 procent per jaar. Bitcoin heeft dezelfde eigenschap en het interessante is dat de inflatie voor Bitcoin op termijn zelfs naar nul gaat. Zodra er 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn komt er niets meer bij.

Steeds meer mensen zien Bitcoin daarom als het betere alternatief, simpelweg omdat de schaarste van Bitcoin absoluut is. Waarschijnlijk heeft goud het daarom ook relatief moeilijk gehad de afgelopen jaren. Wie bijvoorbeeld in september 2011 goud kocht, stond pas in juli 2020 weer in het groen met zijn investeren. In de geschiedenis van Bitcoin heeft het echter nooit meer dan drie tot vier jaar geduurd voordat de koers zijn vorige all-time high oversteeg.

Bitcoin een betere bescherming tegen inflatie

In het algemeen beschouwt men goud als een goede bescherming tegen inflatie omdat de goudkoers vaak gelijkloopt met de stijging van de prijsinflatie. Als we echter inzoomen op de grafiek, dan zien we dat goud in de afgelopen twee jaar slechts 21,84 procent in waarde is toegenomen. Bitcoin daarentegen kan een waardestijging van 311 procent overleggen. Al is het wellicht niet helemaal eerlijk om beide assets op dit korte tijdsframe met elkaar te vergelijken.

Het is echter lastig om te zien welke eigenschappen die voor goud belangrijk zijn ook niet in Bitcoin zitten. De absolute schaarste van Bitcoin is beter dan die van goud, het is goedkoper om Bitcoin te bewaren, het transporteren van Bitcoin is eenvoudiger en goedkoper en het controleren van de echtheid van Bitcoin is makkelijker dan bij goud. Alles bij elkaar lijkt er weinig in goud te zitten wat het op de lange termijn van Bitcoin kan winnen als bescherming tegen inflatie.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?