Ripple

Is XRP eindelijk op de weg terug na 15% stijging?

De eerste maandag van het nieuwe kalenderjaar bracht positief nieuws voor XRP-investeerders. De koers klom gisteren bijna 15% en wist zich zo weer richting de grens van $0.225 te bewegen. De prijsstijging van XRP lijkt een goede start voor het nieuwe jaar. Ripple kwam vorige maand met hoopvolle berichten voor 2020, het jaar waarin het bedrijf grote stappen wil gaan zetten. Ook lijkt er binnen de organisatie steeds meer vertrouwen in de unieke eigenschappen van XRP. Recent besprak Ripple’s CEO Brad Garlinghouse in een interview met CNN de vooruitzichten voor 2020. “Rond betalingen denken we dat XRP een unieke en extreem goede positie heeft om problemen op te lossen.”


Na een frustrerend jaar voor XRP-houders lijken de rollen dan eindelijk omgedraaid. Bitcoin boekte dik 5% winst op maandag, maar werd overschaduwd door een nog veel grote stijging van de XRP-prijs. Op de daggrafiek klom de koers meer dan 14,5%: de beste dag sinds lange tijd voor Ripple’s token. 2019 werd voor investeerders vooral gekenmerkt door tegenvallende prijsontwikkeling en onvrede over de almaar dalende koers, die na een piek in de zomer ruim zes maanden voortduurde. In december werd een nieuwe dieptepunt van $0.175 bereikt – de laagste prijswaarde in meer dan twee jaar voor XRP.

De eerste week van het nieuwe jaar geeft echter hoop dat het tij zich aan het keren is. Op maandag (6 januari) steeg de koers bijna drie keer harder dan BTC, en ook ETH moest het doen met ‘slechts’ 6,4% stijging. De groene cijfers voor vrijwel alle cryptocurrencies gisteren tilden de totale marktwaarde naar ruim $210 miljard. De market cap van XRP is op moment van publicatie $9,4 miljard, een marktaandeel van 4,3%. In dit artikel: een aantal mogelijke redenen voor de XRP-ommekeer, en waarom investeerders reden tot optimisme hebben voor het nieuwe kalenderjaar.


MoneyGram geeft duwtje in de rug

De spectaculaire winst van gisteren werd waarschijnlijk deels veroorzaakt door positief nieuws over MoneyGram, een van Ripple’s belangrijkste klanten. De betaalprovider berichtte namelijk dat het online transactievolume tijdens de feestdagen ruim 70% hoger was dan een jaar eerder. Volgens de CEO van MoneyGram is dit nog maar het begin van de digitale transformatie in betalingen die het bedrijf wil realiseren. XRP-investeerders zien dit als een uitstekend teken, omdat MoneyGram een van de bedrijven is die al geruime tijd XRP gebruikt voor betaalverkeer. Daarnaast werd in november bekend dat Ripple Inc. een belang van $50 miljoen had genomen in de betaalprovider. Hiermee gaven de twee bedrijven ook meteen een signaal voor een nog nauwere samenwerking in 2020. Om die redenen betekent de groei van MoneyGram’s online betaalverkeer indirect ook groei voor Ripple en XRP.

Zoals benoemd is het vertrouwen binnen Ripple groter dan ooit. Het bedrijf staat er financieel uitstekend op nadat het onlangs $200 miljoen aan nieuwe investeringen binnenhaalde. Door die investeringsronde is het fintech-bedrijf gewaardeerd op maar liefst $10 miljard. Bovendien lijkt Ripple’s technologie meer dan ooit klaar om toegepast te worden in de ‘echte’ wereld – iets waar veel blockchainprojecten alleen nog van kunnen dromen. Daarnaast lijkt ook de financiële zekerheid op lange termijn geen punt van zorgen, omdat het bedrijf nog miljarden aan XRP-tokens kan verkopen voordat alle 100 miljard in omloop zijn. Met dat verkoopproces kan Ripple Inc. haar operaties en onderzoek grotendeels zelfstandig financieren: ook dit is een uniek voordeel ten opzichte van andere cryptoprojecten.  


CEO Garlinghouse spreekt vertrouwen uit

Om Ripple’s ambities voor 2020 uit te spreken was CEO Brad Garlinghouse recent te gast bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het is het meest recente tv-optreden van de Ripple-voorman, die ook regelmatig verschijnt bij andere grote nieuwskanalen zoals Bloomberg en CNBC. Twitteraccount @XRP_2020 plaatste een video van het volledige interview op CNN, waarin ‘BG’ uitlegde wat XRP doet en waarom het voordelen biedt voor klanten. Als hij XRP vergelijkt met Bitcoin is hij duidelijk vol vertrouwen:

“Het is belangrijk om te begrijpen wat echt is in de crypto-wereld, wat een echte use case heeft. Ik ben bullish over Bitcoin, ik denk dat het echt nut heeft als een middel voor waardeopslag: het is digitaal goud. Maar als een Bitcoin-transactie gemiddeld 12 minuten duurt, en de kosten zijn vaak meer dan $1 per transactie, dan is dat niet echt handig als betaaloplossing. Dus wat betreft betalingen denken wij dat XRP een unieke en extreem goede positie heeft, om dat betaalprobleem op te lossen. Het is ontzettend snel – ongeveer 3 seconden per transactie – en het kost ongeveer een duizendste cent om de betaling te voltooien. Dus wij maken vaak het punt dat, hoewel Bitcoin erg goed is in de waardeopslag-kwestie, een XRP-transactie ongeveer duizend keer sneller én duizend keer goedkoper is.”

De Ripple-CEO legde verder uit dat klanten, waaronder MoneyGram, momenteel al kosten besparen door XRP te gebruiken voor internationale transacties. Na de spectaculaire groei in transacties gedurende de feestdagen zullen die besparingen waarschijnlijk nog groter worden. De unieke voordelen van Ripple’s product moeten er voor zorgen dat het klantenbestand zich dit jaar rap gaat uitbreiden. Hoe meer klanten het aan zich weet te binden, hoe beter voor de prijs van XRP en de adoptie van crypto-betalingen.


Ripple is vastberaden voor 2020

Net voor de kerst kwam Ripple met hun vooruitzicht voor het nieuwe jaar, met de gevleugelde titel “2020: The Year of the Digital Asset”. Hierin werden de grote ambities van het bedrijf al duidelijk, net als in Brad Garlinghouse’s interview in het befaamde Fortune Magazine. In het artikel op Ripple’s site valt bovendien te lezen dat tientallen nieuwe medewerkers zich bij het team gaan voegen in 2020, om nog snellere groei te bewerkstelligen. De flinke prijsstijging van XRP gisteren is dus een hoopvol teken voor investeerders en traders.

Na een dieptepunt onder $0.18 lijkt er nu dus alle reden om omhoog te kijken. Het is afwachten hoe de koers zich ontwikkelt in de loop van januari: het vertrouwen zal moeten aanhouden om de XRP-prijs weer richting de $0.25-grens te bewegen. Vandaag noteert XRP een redelijk verlies, wellicht als deel van een retracement-beweging. Een aanhoudend positief sentiment zou een van de eerste tekenen van een nieuwe bull-markt kunnen zijn. Daarom zullen de komende weken belangrijk worden om de toon te zetten voor een bullish crypto-jaar. Als het aan Ripple ligt is het duidelijk: 2020 wordt het jaar van de crypto.

 

Klik hier voor meer Ripple-nieuws!