Ripple

Ripple haalt $200 miljoen op en heeft grote ambities voor 2020

In een nieuwe investeringsronde heeft het Amerikaanse cryptobedrijf Ripple Inc. $200 miljoen opgehaald om adoptie van haar product XRP te versnellen. Door deze kapitaalinjectie is het bedrijf nu gewaardeerd op $10 miljard, zo meldt Fortune.com. CEO Brad Garlinghouse gaat uit van een stijging van 600% in transactievolume in 2020, zo vertelde hij in een interview met het Amerikaanse medium. Kort na de publicatie van het artikel staat de XRP-koers ruim 3,5% in het groen op de 24-uursgrafiek. Eerder vandaag kwam Ripple bovendien zelf met een artikel over de (grote) verwachtingen voor het komende kalenderjaar.


“30 tot 40% meer klanten in 2020”

Met de C-investeringsronde wil Ripple grote stappen gaan zetten in het komende jaar. Bovendien is het een bevestiging dat bedrijven uit de financiële sector toekomst zien in hun XRP-token: een van de grote investeerders is een financieel investeringsbedrijf genaamd Tetragon.

Met het nieuwe kapitaal wil Ripple in het komende kalenderjaar flinke stappen zetten om hun crypto-product in het financiële systeem te integreren. Zo sprak Brad Garlinghouse onder meer uit dat er zo’n 150 nieuwe medewerkers zullen worden aangenomen. Een deel van dat personeel zal nieuwe kantoren gaan bezetten, met name in overzeese regio’s. Waar XRP-corridors nu vooral bestaan in Latijns-Amerika en (Oost-)Azië, is het dus aannemelijk dat Ripple zich volgend jaar verder gaat focussen op Europa, Afrika en het Midden-Oosten.


Ripple is vol vertrouwen

Ripple schreef vandaag op de eigen site eveneens een bericht over de verwachtingen voor 2020. De titel luidt “2020: Het Jaar van de Digitale Valuta”. Het item somt de meningen van verschillende bestuurders binnen het bedrijf op. De opvallendste uitspraak komt wederom van Brad Garlinghouse: volgens hem zal de helft van de top-20 grootste banken in 2020 digitale valuta’s verhandelen of opslaan. Dat lijkt een onbereikbaar doel, maar andere kopstukken binnen Ripple delen zijn mening in ieder geval voor een deel. Breanne Madigan (hoofd globale institutionele markten) denkt men in 2020 een doorbraak zal zien. Volgens haar is het aannemelijk dat grote bedrijven en investeerders zich in digitale activa gaan mengen in het komende kalenderjaar. Dit zal het vertrouwen binnen instituties en grote bedrijven doen toenemen, zo zegt Madigan.

De Ripple-bestuurders zijn ook optimistisch over digitale valuta’s van centrale banken. Volgens Xpring-CEO Ethan Beard zal minimaal een centrale bank volgend jaar een digitale valuta uitbrengen. Brad Garlinghouse denkt dat een kleine valuta, zoals de Argentijnse peso, mogelijk volgend jaar op een (volledig) digitaal systeem over zal gaan.


Ripple: niet bang voor concurrentie

In het interview met Forbes ging Garlinghouse in op andere crypto-projecten die mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor XRP. Eerder dit jaar liet hij zich al uit over Libra, het stablecoin-project van Facebook. Hij voorspelde onder meer dat Facebook jaren nodig zal hebben om het product te lanceren. Over andere initiatieven, waaronder JPMorgan’s stablecoin, zegt hij in het nieuwe interview het volgende:

“Historisch gezien is het zeldzaam dat overheden of grote bedrijven samen zijn gekomen om iets op deze schaal te organiseren. […] Bank of America of Citibank zal nooit een JPMorgan-coin gaan gebruiken.”

Ripple’s bestuur is dus onveranderd positief over de unieke capaciteiten van XRP. Sinds het prille begin van Ripple’s proces richt het zich op banken en instituties. Daarmee lijkt het een flinke voorsprong te hebben opgebouwd in vertrouwen binnen conventionele en stugge markten zoals de betaalservice- en bankensector. De reuzeninvestering van $200 miljoen bewijst dat, maar in feite waren daar al eerder aanwijzingen voor. Twee van Ripple’s belangrijkste klanten zijn Banco Santander en MoneyGram. Beiden zijn grote spelers in de financiële sector en hebben in 2019 meermaal uitgesproken dat XRP unieke voordelen biedt. Eveneens verkocht MoneyGram $50 miljoen aan aandelen aan de blockchain-gigant uit Californië.


2020 moet XRP’s succesjaar worden

Met een flinke zak geld en grote ambities gaat Ripple het nieuwe jaar in. In het Fortune-interview zegt ‘BG’ dat in 2020 nog meer grote aankondigingen verwacht kunnen worden. Na de positieve berichtgeving sprong de XRP-koers vervolgens in anderhalf uur met 3,5% omhoog. Dit komt als een welkome meevaller voor XRP-houders, voor wie 2019 allerminst een succesvol jaar was. Eerder deze maand schreef Newsbit een analyse over het sentiment binnen de XRP-community, dat vooral de afgelopen maanden flinke deuken opliep.

Binnen het bestuur van Ripple Inc. blijft de stemming echter onverminderd positief. Garlinghouse wil dan ook niet meegaan in het negatieve sentiment over het afgelopen jaar. Volgens hem was 2019 zelf een ‘uitstekend, uitstekend jaar’ voor Ripple. In sommige opzichten is dat statement terecht: op het SWELL-evenement maakte het bedrijf bekend dat hun klantenbestand van banken en betaalproviders de grens van 300 partners had gepasseerd. Bovendien gebruiken meerdere banken (waaronder Santander) inmiddels XRP om geld over grenzen te versturen.

Naar verwachting van Ripple’s bestuurders zal het gebruik van XRP in 2020 een grote doorbraak zien, zo blijkt uit hun persbericht. In die wetenschap is een flinke stijging van de XRP-koers te verwachten, zo zegt ook Asheesh Birla (Ripple’s Product Management-bestuurder). Het zal blijken of deze ambities werkelijkheid worden in ‘het jaar van de digitale valuta’. Hoe dan ook, Ripple-volgers zullen de grote aankondigingen van vandaag zien als een hoopvol teken voor betere XRP-tijden.