Ripple, xrp
Ripple

Kan XRP het succes van 2017 herhalen in volgende bull run?

De koers van XRP is na een nieuwe tegenslag in de crypto-markt onder $0.19 gezakt. Hiermee lijkt de neerwaartse spiraal van het kalenderjaar 2019 vooralsnog door te zetten. Het sentiment wordt almaar negatiever en het is dan ook de vraag of er in de komende maanden een ommekeer zal plaatsvinden. Investeerders en traders proberen zich intussen vast te houden aan XRP’s prestaties tijdens de bull run in 2017. Toen was het een van de best presterende crypto-valuta’s, zo blijkt uit een tweet van CredibleCrypto. Zijn bericht veroorzaakte een discussie op Twitter: kan Ripple’s cryptocurrency dat succes herhalen in de volgende bull run?


“Winstgevender dan Bitcoin”

@CredibleCrypto, een account met ruim 50.000 volgers op Twitter, postte onderstaand bericht op maandagavond. Uit de grafiek valt af te lezen dat XRP de best presterende crypto was qua prijsstijging in 2017.

 

De XRP-koers steeg in die periode met 36.000% – opvallend veel beter dan andere grote crypto-valuta’s. Ripple’s token behaalde in dat jaar bijna vier keer zo veel winst als Ethereum, en zelfs 27 keer zo veel als Bitcoin. Een aantal volgers wees erop dat sommige kleinere projecten, waaronder Verge (XVG), nóg meer winst boekten in die periode. Echter stortte Verge nog geen jaar later als een kaartenhuis in elkaar: met dat in gedachten zijn die prestaties van de grote projecten des te knapper te noemen.

Volgens CredibleCrypto is het niet gek dat XRP “wat langer nodig heeft om zich klaar te stomen voor de volgende ronde”, gezien de geweldige prestaties tijdens die beroemde bull run. Hiermee suggereert hij dat de XRP-koers in een volgende bull-markt wederom beter zal presteren dan de concurrentie.

Dat lijkt echter een voorbarige aanname. In tegenstelling tot veel andere crypto-projecten (zoals Bitcoin, waar al meer dan 86% van alle coins is gemined) is een groot deel van de XRP-voorraad nog niet in omloop. Iedere maand kunnen er tot 1 miljard nieuwe XRP-tokens op de markt worden gebracht door Ripple Inc., wat de prijs al geruime tijd behoorlijk drukt. De huidige XRP-koers is geen prioriteit voor het bedrijf, zo zei CEO Brad Garlinghouse begin november op het jaarlijkse SWELL-evenement. Die uitspraken hielpen uiteraard ook niet voor de moraal onder investeerders. Sindsdien is de koers alleen maar verder gezakt, nu dus tot een prijs van zo’n $0.183 op moment van publicatie.

 

Geen garanties voor XRP

Er lijken momenteel weinig pijlen in de goede richting te wijzen voor XRP-investeerders – tot grote frustratie in de community. Eerder dit najaar klonken er zelfs dreigementen vanuit de ‘XRP Army’ op Twitter om een fork te forceren. Gelukkig voor hemzelf realiseerde de initiator daarvan al snel dat dat een vrijwel onmogelijke opgave is – juist door hoe het mechanisme van het Ripple-netwerk in elkaar zit. Het bedrijf uit Californië leek dan ook niet onder de indruk van het rumoer. De prioriteit van Ripple Inc. ligt voorlopig bij het vergaren van een groter klantenbestand, zo liet het bedrijf meermaals weten. De prijs van XRP komt op de tweede plaats.

Het is dus allerminst zeker dat XRP het kunstje van 2017 zal kunnen herhalen in een volgende bull run. Een respons van @imBagsy op CredibleCrypto’s bericht leest dat “resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst”. Dat lijkt een open deur, maar het is wel degelijk belangrijk om dat in gedachten te houden. De crypto-markt verandert razendsnel, en dus lijkt het niet erg zinvol om de situatie van nu met twee jaar geleden te vergelijken. Veel meer dan in 2017 bepaalt het grote kapitaal momenteel de bewegingen van de markt. Daarnaast lijkt het er op dat euforie en angst om de boot te missen niet langer de dienst uitmaken onder traders. Dat komt de crypto-markt in het algemeen ten goede, maar zou prijsstijgingen in de toekomst ook kunnen beperken.


Maakt HODLing een comeback?

De tweet ontving nog een terecht tegenargument:

 

In zijn antwoord kaart @Coin_Buster aan dat veel mensen in de betere periode XRP hebben ingekocht. Als gevolg van de maandenlange daling van de koers zitten zij nog altijd met bags die op een hoge koopprijs. Dit zou kunnen zorgen voor veel resistance op die niveaus als XRP de weg omhoog vindt.

Het is afwachten of die investeerders hun XRP zullen verkopen bij het bereiken van hun inkoopprijs. De kans is redelijk dat de markt op dat moment een heel ander sentiment vertoont dan nu. In zo’n geval is er ook een scenario mogelijk waar zij hun tokens zullen vasthouden in afwachting op een verdere stijging. Dit is hoe het HODL-fenomeen in 2017 zo succesvol werd: doordat iedereen meer groene cijfers verwachtte kocht iedereen meer en meer tokens in, met verdere prijsstijgingen als gevolg. De vicieuze cirkel leidde binnen de kortste keren tot een gigantische koerscurve voor veel crypto-valuta’s.

Uit de grafiek van CredibleCrypto valt duidelijk af te leiden dat die dynamiek in 2017 voor XRP (veel) sterker was dan voor andere cryptocurrencies. Het is hopen voor XRP-houders dat dat ook in de toekomst zo zal blijken: tot die tijd is het doorbijten voor degenen met XRP in hun crypto-arsenaal.

Meer lezen? Klik hier voor het laatste nieuws over Ripple en XRP.