Amerika, verenigde staten
Tech

Janet Yellen: AI is enorme kans, maar ook gigantisch risico voor financiële stabiliteit in de VS

Minister van Financiën Janet Yellen roept het Amerikaanse publiek op om mee te denken over de kansen en risico’s van kunstmatige intelligentie (AI) in de financiële sector.

Tijdens een belangrijke conferentie benadrukte ze de noodzaak van bredere input om de weg voorwaarts te bepalen in deze snel evoluerende technologie. Volgens Yellen vormt AI in potentie een gigantische bedreiging voor de financiële stabiliteit in het land.

Yellen roept op tot publieke input

Het Amerikaanse ministerie van Financiën bereidt zich voor op een reeks kansen en risico’s die de kunstmatige intelligentie (AI) sector in de komende jaren met zich mee zal brengen.

Dit was het thema tijdens de keynote toespraak van minister van Financiën Janet Yellen op de Conferentie over kunstmatige intelligentie en financiële stabiliteit. Het evenement werd georganiseerd door de Financial Stability Oversight Council (FSOC) van de VS in samenwerking met de Brookings Institution op 6 en 7 juni.

Volgens de FSOC is dit de eerste keer in tien jaar dat de raad een evenement van deze aard organiseert.

Tijdens haar keynote-toespraak deed minister Yellen een formele oproep tot actie in de vorm van een verzoek om commentaar van het publiek op de risico’s en kansen die AI met zich meebrengt voor financiële instellingen, consumenten en andere belanghebbenden met een direct belang bij de financiële stabiliteit van de VS.

Kansen en risico’s van AI in de financiële sector

Yellen noemde verschillende belangrijke kansen voor financiële instellingen die gebruikmaken van AI, waaronder voordelen op het gebied van cyberbeveiliging, nauwkeurigere prognoses en voorspellingen, evenals klantenservice en accountbeheer.

Maar, zoals de minister het zei, “zijn er ook nieuwe kwesties aan te pakken, en dit is een snel evoluerend gebied.” Verwijzend naar de “enorme kansen” en “aanzienlijke risico’s” van AI-technologieën, voegde Yellen eraan toe.

Tot de potentiële risico’s rekende Yellen de bezorgdheid over de centralisatie van AI-modellen en -gegevens – iets wat in theorie de Amerikaanse economie aan één punt van falen zou kunnen blootstellen. Ze noemde ook de neiging van AI om vooroordelen te creëren of te versterken vanwege het ‘black box’ karakter van veel modellen.

Het black box karakter van AI betekent dat het lastig is om te begrijpen hoe de technologie tot zijn conclusies of aanbevelingen komt. Daar schuilt volgens Yellen dus een groot gevaar in.

Focus op monopolies in de sector

In verwant nieuws heeft de Amerikaanse mededingingsautoriteit Jonathan Kanter aangekondigd dat zijn kantoor de AI-sector onderzoekt vanwege zorgen over monopolies. Kanter is bang dat een paar bedrijven de macht volledig in handen krijgen, vanwege hun extreem sterke positie op het gebied van AI.

Hierbij moet je denken aan bedrijven als NVIDIA en Microsoft. NVIDIA is natuurlijk de grote leider op het gebied van AI-computerchips, terwijl Microsoft een groot deel van de aandelen in OpenAI in handen heeft. OpenAI is het bedrijf achter het beroemde ChatGPT.

Kan of moet de Amerikaanse overheid iets aan die machtsposities doen?

Tech nieuws

Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027
Groot monopolie-gevaar in de AI-sector? Amerika doet onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?