Regulatie Nieuws

Japan vreest dat China de eerste is die een digitale valuta krijgt

China zou de controle kunnen krijgen over de wereldwijde digitale valuta markt, zo waarschuwde een Japanse ambtenaar.


Mogelijke risico’s van de yuan

Japanse bankambtenaren blijven hun bezorgdheid uiten over de voortgang van China bij de ontwikkeling van hun centrale digitale valuta.

Kenji Okamura is vice minister van Financiën voor de internationale zaken van Japan. Hij waarschuwde voor de mogelijke risico’s van de digitale yuan van China. Okamura zei dat de Chinese digitale yuan er in een relatief snel tempo aankomt. De Chinese regering wil het eerste zijn die een digitale valuta heeft.

“Het voordeel van een first-mover zijn, is iets waar we bang voor moeten zijn”

Dit zei Okamura tijdens een digitaal congres, ondersteund door het Official Monetary and Financial Institutions Forum. Bovendien voegde hij er het volgende aan toe:

”Dit voordeel bepaalt de normen voor het ontwerp van schema’s. Aangezien de eerste speler en het technologieplatform een brede acceptatie van die digitale valuta mogelijk maken.”

Het nieuws komt kort nadat een Chinees tijdschrift van de centrale bank van het land beweerde dat China de eerste natie moet worden die medio september 2020 een digitale valuta uitgeeft. In het artikel verklaarden de auteurs dat de uitgifte en controle van een digitale valuta een “nieuw slagveld” van concurrentie tussen soevereine landen gaat worden.


China lijkt de race te gaan winnen

Een aantal landen doet onderzoek doet naar digitale valuta’s en is hier zeer actief mee bezig is. Echter wint China tot nu toe deze race. Op 5 oktober kondigde de centrale bank van China officieel de eerste resultaten van de digitale yuan-pilots aan. Daarnaast beweerde het dat het land tussen april en augustus 2020 $162 miljoen aan digitale valuta transacties heeft verwerkt.

Sommige landen zoals Zweden en de Bahama’s hebben ook tests gelanceerd voor hun eigen digitale valuta. Deze initiatieven lopen echter achter op de digitale yuan, aangezien er tot dusver geen concrete resultaten zijn geboekt. Toch beweren de Bahama’s het eerste land ter wereld te zijn dat een door de staat gesteunde virtuele valuta heeft uitgebracht, na de lancering van de eerste tests eind 2019.

Hoewel het moeilijk is om te zeggen wie de wereldwijde digitale valuta race echt wint, heeft Japan geen plannen om in de nabije toekomst een digitale valuta te lanceren. In juli 2020 kondigde de Bank of Japan officieel de vorming aan van een toegewijd team om de ontwikkeling van digitale valuta te onderzoeken. Daarnaast verklaarde ze dat de bank geen plannen heeft om een eigen digitale valuta uit te geven.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten