Wikipedia Logo
Bitcoin

Jimmy Wales uit kritiek op Bitcoin maar krijgt zelf veel kritiek

De mede-oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, heeft op 11 december via het sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) zijn bedenkingen geuit over Bitcoin. Wales, bekend om zijn scherpe uitspraken, beweerde dat hij, in tegenstelling tot veel Bitcoin-gebruikers die hun cryptomunten verliezen door vergeten wallet-wachtwoorden, nooit geld heeft verloren door het vergeten van zijn bankwachtwoord.

Deze opmerkingen vielen niet in goede aarde bij de Bitcoin- en cryptogemeenschap, die Wales bekritiseerde voor zijn afhankelijkheid van donaties voor de bedrijfsvoering van Wikipedia.

“Banken werken en Bitcoin niet”

In zijn bericht op X postte Wales sarcastisch dat hij, net als sommige Bitcoin-gebruikers, zijn bankwachtwoord was vergeten en al zijn geld kwijt was geraakt. Hij voegde eraan toe: “Nee, dat is eigenlijk niet gebeurd, omdat banken werken en Bitcoin niet”. Deze uitspraak werd door de Bitcoin-gemeenschap opgevat als een ongegronde aanval op Bitcoin, waarbij werd opgemerkt dat banken misschien functioneren, maar niet voor iedereen toegankelijk zijn.

In reactie op Wales’ opmerkingen benadrukte Alex Gladstein van de Human Rights Foundation dat banken weliswaar effectief kunnen zijn in landen met een sterke rechtsstaat en valuta, maar dat ongeveer 7 miljard mensen wereldwijd geen toegang hebben tot dergelijke bankdiensten. Lyn Alden, oprichter van Lyn Alden Investment Strategy, voegde hieraan toe dat zelfs degenen met bankrekeningen niet altijd veilig zijn, verwijzend naar een Libanese arts die een groot deel van zijn spaargeld verloor door hyperinflatie.

Wikipedia heeft wel in Bitcoin geïnvesteerd

Verdedigers van Bitcoin, zoals Samson Mow, wendden zich tot Wales met de herinnering aan de financiële afhankelijkheid van Wikipedia van donaties. Mow suggereerde dat als Wikipedia eerder in Bitcoin had geïnvesteerd, het platform niet afhankelijk zou zijn van voortdurende donatieverzoeken.

Tenslotte merkte Danny Scott, CEO van Bitcoin Exchange Coin Corner, op dat Wales appels met peren vergelijkt. Hij legde uit dat het vergeten van een wachtwoord bij een Bitcoin-exchange vergelijkbaar is met het verliezen van een bankwachtwoord, waarbij in beide gevallen het wachtwoord gereset kan worden. Hij benadrukte echter dat het fysiek opslaan van geld of Bitcoin vergelijkbare risico’s met zich meebrengt – als het verloren gaat, is het voorgoed weg.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers daalt hard, maar er is hoop
Is dit het geheime wapen van Bitcoin?
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging