Bitcoin

Joe Biden: redden van banken niet ten koste van belastingbetaler

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat er met Silicon Valley Bank en Signature Bank twee grote Amerikaanse banken zijn omgevallen. Om besmetting naar de rest van de economie te voorkomen, heeft de Amerikaanse overheid besloten om de klanten van de banken te beschermen. President Joe Biden laat weten dat de belastingbetalers hier niets van zullen voelen.

Ons banksysteem is veilig

In een bericht op 12 maart laat Biden weten dat het Amerikaanse banksysteem veilig is en dat iedereen het vertrouwen moet houden. Je weet eigenlijk ook wel dat er meer aan de hand is als mensen dat soort dingen gaan roepen. Als je heel hard moet roepen dat iets het geval is, dan is dat meestal niet het geval.

Uiteindelijk moeten we ook nog maar zien of het bij Silicon Valley Bank en Signature Bank blijft. Dat zijn vooralsnog de eerste twee grote namen die onderuitgaan als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar het kan best zijn dat er problemen spelen bij andere grote banken waar we nog geen weet van hebben.

Wat dat betreft gaan we een gigantisch spannende periode tegemoet voor het financiële systeem en in het verlengde daarvan voor Bitcoin en de rest van de crypto-industrie. Ook is het nog maar de vraag of de woorden van Biden over de belastingbetaler kloppen.

Belastingbetaler niet geraakt?

Ergens is het toch vreemd dat de Amerikaanse overheid allerlei tegoeden van klanten van grote banken garandeert en dat de belastingbetaler hier niets van zou voelen. Dat geld moet toch ergens vandaan komen. Ook als ze het uit het niets creëren en niet uit belastingpotten halen, dan nog kost het de belastingbetaler geld in de vorm van extra inflatie.

Wat dat betreft lijken de uitspraken van Joe Biden vooral voor de spreekwoordelijke bühne en zijn ze bedoeld om het grote publiek rustig te houden. Op Twitter waren er ook wat mensen die het verhaal van Biden niet helemaal geloven.

“Alles wat je doet of aanraakt kost geld voor de belastingbetaler!”, zo schrijft Joe Billie onder het bericht van Biden. Dat lijkt inderdaad dichter bij de waarheid te liggen dan het verhaal van Biden zelf. In principe kan een overheid natuurlijk geen actie ondernemen zonder dat dit geld kost voor de bevolking.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?