Bank
Bitcoin

JPMorgan: ‘Crisis bij First Republic is geen geïsoleerd incident’

Een bestuurder van JPMorgan Asset Management maakt zich zorgen over de manier waarop regionale Amerikaanse banken “zullen opereren” als de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en Federal Home Loan Bank (FHLB) noodprogramma’s verlopen. Het omvallen van First Republic Bank kan volgens Bob Michele, de CIO van JPMorgan Asset Management, een domino-effect veroorzaken.

De hele bankenindustrie

Sterker nog, de problemen bij First Republic zijn volgens Michele niet beperkt tot de bank zelf, maar kunnen de volledige bankenindustrie pijn doen. “Ik denk dat zowel First Republic als de bankensector een probleem heeft. Het zou naïef zijn om te zeggen dat het beperkt is tot First Republic”, aldus de bestuurder van JPMorgan.

Ook de inflatie speelt volgens Michele een belangrijke rol in de problemen bij First Republic Bank. De “hoge prijs van alles” drukt volgens Michele op de mensen met lagere salarissen die al hun tegoeden moesten opnemen bij de banken om te overleven.

De meeste deposito’s van mensen zijn volgens Michele nog lager dan voor de COVID-19 pandemie. Maar als er niet snel een oplossing komt, dan kunnen veel regionale banken weleens in de problemen komen denkt Michele, omdat zij heel erg leunen op de FDIC en FHLB.

Substantiële leningen

In het laatste kwartaal va 2022 ontvingen zowel Signature Bank als Silvergate Bank miljarden van 11 regionale banken die samen het FHLB vormen. In totaal zou het om 10 en 3,6 miljard gaan voor Signature en Silvergate. Ondanks die financiële steun hebben beide banken het echter niet gehaald.

Ryan Selkis, de CEO van blockchain-onderzoeksfirma Messari, suggereert in een tweet dat de overheid moet erkennen dat het allemaal komt door het beleid van de Federal Reserve en niet door crypto. Als ze dat niet erkennen, dan kunnen er volgens Selkis nog meer banken in de problemen komen.

https://twitter.com/twobitidiot/status/1652075306419617797?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1652075306419617797%7Ctwgr%5E3aa917385318ef066e5ec891ee9488312e3765f3%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Ffirst-republic-s-crisis-is-not-an-isolated-incident-suggests-jpmorgan-exec

Voor het gewone volk is het te hopen dat de ellende bij de banken snel voorbij is. Hoe meer banken er in de problemen komen, hoe meer de economie begint te schudden. De Bitcoin koers profiteert daar wellicht van, maar dat is het natuurlijk niet waard als mensen daarvoor hun spaargeld en banen moeten verliezen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins