JPMorgan
Bitcoin

JPMorgan CEO: ‘Het gaat nog erger worden voor de banken’

JPMorgan CEO Jamie Dimon is van mening dat de Federal Reserve zich minder zou moeten focussen op het verzinnen van nieuwe wet- en regelgeving voor banken en meer op het oplossen van de bankencrisis. In een interview met Bloomberg Television op 11 mei zegt Dimon dat hij gelooft dat het “ergste nog moet komen” voor de banken, tenzij de Federal Reserve proactief aan de slag gaat.

https://twitter.com/firstrepublic/status/1654556231804256256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1654556231804256256%7Ctwgr%5E189ee12feac8f7b0f3eb7fe83a230c585e97fa08%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fit-s-going-to-get-worse-for-banks-jpmorgan-ceo-on-overregulation

Het was overigens JPMorgan dat recent First Republic Bank overnam tegen een schijntje, waar zij volgens de analisten bijna niet op kunnen verliezen.

Meer regels is niet de oplossing

Als je het aan Jamie Dimon vraagt, dan is het omvallen van de drie grote banken in Amerika zeker weten te wijten aan het bestuur en de CEOs van de banken in kwestie. Maar hij gelooft niet dat het verzinnen van extra regels aan het inmiddels al 200.000 pagina’s tellende regelboek een oplossing is.

Volgens Dimon maken meer regels het juist moeilijker voor de banken om zaken te doen. “Veel regionale banken hebben op dit moment meer mensen die zich bezighouden met de regels dan mensen die werken aan leningen voor de bank”, aldus Dimon.

Daar slaat hij natuurlijk de spijker op de spreekwoordelijke kop. Als mensen binnen de bank meer bezig zijn met de regels dan met de daadwerkelijke business, dan ligt daar natuurlijk een onderdeel van het probleem.

Dat kan er ook toe leiden dat een bank niet meer winstgevend is. Simpelweg omdat ze teveel kosten moeten maken om zich überhaupt aan de regels te houden. Dat is natuurlijk niet waar de regels in eerste instantie voor verzonnen zijn.

Verkeerde aanpak

Verder is Dimon van mening dat de zogenaamde stres-testen van de Federal Reserve een “vals gevoel van veiligheid” geven. Wat Dimon constateert is dat banken zich vaak helemaal blind staren op die ene stres-test en vervolgens grotere problemen over het hoofd zien.

Ook beschuldigt hij de Federal Reserve ervan dat zij de grote problemen binnen de financiële industrie altijd veel te laat zagen. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat de focus zo enorm op die stres-testen ligt, waardoor ze het grote plaatje uit het oog verliezen.

Bob Michele van JPMorgan liet in een interview met 27 april voor Bloomberg zelfs weten dat het faillissement van First Republic “nooit had mogen gebeuren” omdat het bankwezen de “zwaarst gereguleerde industrie op de planeet is.”

Voor Bitcoin is de bankencrisis tot nu toe geen slechte ontwikkeling geweest, omdat steeds meer mensen zien en ervaren dat hun geld niet helemaal veilig is in het traditionele financiële systeem.

Bitcoin nieuws

Crypto analist is hoopvol over Bitcoin koers, maar er is één kanttekening
S&P 500 daalt – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De Bitcoin wallet van Duitsland is bijna leeg
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen