dollar bom, inflatie
Bitcoin

JPMorgan: de-dollarisatie is evident, reserves centrale banken naar dieptepunt

JPMorgan is een grootheid in de financiële wereld en volgens deze zakenbank is de de-dollarisatie van de wereld behoorlijk op stoom aan het komen. Centrale banken over de hele wereld beginnen hun dollarreserves te dumpen en dat heeft volgens JPMorgan effect op de Amerikaanse dollar.

De dollar-reserves van centrale banken zijn naar het laagste punt ooit gevallen.

Goud in de picture

In plaats van de Amerikaanse dollar kiezen centrale banken nu vooral voor goud. Over de afgelopen vijf jaar accumuleerden centrale banken volgens Chandan en Popescu van JPMorgan een flinke hoeveelheid goud.

Het percentage aan goud in de reserves van centrale banken steeds van 11 naar 15 procent in slechts vijf jaar tijd. Afgelopen maand deelde bankgigant UBS ook al dat centrale banken van plan zijn om 700 ton goud te kopen dit jaar voor ongeveer 48,74 miljard dollar.

Als dat soort bedragen in Bitcoin zouden stromen, dan zou de koers echt compleet door het dak gaan. Het lijkt erop dat landen vooral wegstappen van de Amerikaanse dollar vanwege geopolitieke zorgen en de inflatie die maar op de economie blijft drukken.

Dollar blijft dominant

Ondanks het feit dat de wereld bezig is met alternatieven voor de Amerikaanse dollar, blijft de munt gigantisch dominant op het financiële wereldtoneel. Het aandeel van de Amerikaanse dollar op de valutamarkt blijft qua volume nog altijd dicht bij zijn all-time high van 88 procent.

Verder verwachten analisten dat de Amerikaanse dollar het SWIFT-betaalsysteem blijft domineren op 43 procent. Ter vergelijking, de euro is verantwoordelijk voor 32 procent en de Chinese yuan voor 2,3 procent.

Wat dat betreft kunnen we niet zeggen dat er daadwerkelijk een alternatief is voor de Amerikaanse dollar. Mensen die roepen dat de dollar zomaar zal vallen lopen misschien ook wat te hard van stapel. Al is het lastig om op de lange termijn niet dergelijke ellende te voorzien vanwege de Amerikaanse schuldenberg.

Bitcoin nieuws

ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
‘Bitcoin kan aan mini-parabool naar 60.000 dollar beginnen’
Analist deelt tijdlijn voor nieuwe all-time high van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers