FTX
Bitcoin

Kaiko: De cryptomarkt is eindelijk hersteld van het gigantische FTX-debacle

De ineenstorting van FTX in november 2022 en de daaropvolgende val van Alameda Research, de investeringstak van FTX, leidde tot een aanzienlijke daling van de liquiditeit in de cryptomarkt. Volgens het crypto-onderzoeksplatform Kaiko heeft de markt zich inmiddels hersteld, geholpen door de sterke koersstijgingen van Bitcoin.

Maar roept dit de vraag op: was FTX werkelijk zo cruciaal voor de wereldwijde cryptomarkt?

Het ‘Alameda Gat’ van november 2022

In november 2022 introduceerde Kaiko de term “Alameda Gap” naar aanleiding van de rol van het bedrijf als de belangrijkste marktmaker. De aanzienlijke daling van de liquiditeit op grote beurzen wereldwijd werd volgens Kaiko veroorzaakt door de enorme verliezen die marktmakers op dat moment moesten verwerken.

Deze ineenstorting van de liquiditeit had een negatieve impact op zowel de handelsvolumes als de stabiliteit van de cryptomarkt, wat aantoont dat de markt destijds in hoge mate afhankelijk was van een beperkt aantal grote spelers.

Kaiko merkte in een recente analyse op dat het “Alameda Gat” langer dan een jaar voelbaar was. Marktmakers waren terughoudend om weer actief te worden totdat zowel het sentiment als de handelsactiviteit zich enigszins herstelden.

In de afgelopen week is gebleken dat de marktdiepte van Bitcoin met 40 procent is gestegen sinds het begin van 2024, waardoor we nu zelfs de pre-FTX marktdiepte van 470 miljoen dollar hebben overschreden.

Wat is de 2% marktdiepte?

De 2% marktdiepte geeft aan hoeveel vraag en aanbod er is binnen die band van 2 procent om de huidige Bitcoin koers. Als er geen diepte is, dan kan er veel volatiliteit zijn.

Hoe meer diepte er is, hoe meer kapitaal er nodig is om de koers extreem in beweging te brengen. Vooral voor grote investeerders is het onaantrekkelijk om een asset te kopen als er geen marktdiepte is.

Dat betekent immers dat zijn hun Bitcoin niet zouden kunnen verkopen als dat acuut nodig is, omdat ze daarmee de koers enorm zouden kunnen beïnvloeden.

Inmiddels zijn we dus weer hersteld en het allermooiste is dat we van FTX af zijn. Dat was onder de streep natuurlijk een uiterst negatieve kracht voor de industrie.

De afgelopen dagen heeft Bitcoin het echter moeilijk. Zo staat er op het moment van schrijven een Bitcoin koers van 63.900 dollar op de borden; waarmee Bitcoin over de afgelopen 24 uur met ongeveer 6 procent gedaald is.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Crypto analist verwacht gezonde correctie: ‘Daarna weg vrij voor Bitcoin koers van $70.000’
Santiment waarschuwt: Bitcoin all-time high laat mogelijk nog op zich wachten
Zorgen over Bitcoin-optiecontracten: Dreigt minder vraag naar fysieke BTC door papieren derivaten?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen