inflatie
Bitcoin

Kan Bitcoin de Amerikaanse dollar van zijn troon stoten?

Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin 14 jaar geleden als de eerste decentrale valuta ter wereld. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar onderweg en is Bitcoin erin geslaagd om het financiële wereldtoneel te bestormen. Het ultieme doel van Bitcoin is om de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te vervangen, maar is dat een realistische doelstelling?

De opkomst van Bitcoin

De enige manier om het succes van Bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar te meten is door de koopkracht van beide munten naast elkaar te leggen. Sinds 2010 is de koopkracht van Bitcoin als een raket gestegen, terwijl die van de Amerikaanse dollar juist agressief daalde.

De blauwe lijn in de grafiek vertegenwoordigt de koopkracht van de Amerikaanse dollar vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw. Destijds werd de goudstandaard losgelaten en werd de Amerikaanse dollar in feite een ongedekte munt, die puur en alleen gebaseerd is op vertrouwen.

Als iedereen morgen zou besluiten dat de Amerikaanse dollar waardeloos is, dan is er in principe niets meer van de dollar over. Hetzelfde geldt overigens voor Bitcoin. Het bijzondere aan Bitcoin is echter de gegarandeerde schaarste van het maximum van 21 miljoen eenheden, die er sinds de geboorte van de digitale munt voor zorgt dat de koopkracht van Bitcoin stijgt (rode lijn).

De koopkracht van Bitcoin

Sinds de jaren 70 is de koopkracht van de Amerikaanse dollar gedaald van 300 (zie grafiek Seth) naar de huidige score van 33,2. Het opvallende is dat de koopkracht van Bitcoin juist vanaf die score van 33 in 2010 naar de huidige score van 255 is gestegen.

Dat markeert een toename van 672,73 procent in een periode van slechts 13 jaar. Voor een digitale valuta waar geen bedrijf of overheid achterzit zijn dat fantastische prestaties.

Die explosieve stijging laat zien dat Bitcoin aan zichzelf genoeg heeft om nieuwe mensen aan te trekken. Steeds meer mensen leren dat hun geld niet veilig is in het traditionele financiële systeem en dat de decentrale schaarste van Bitcoin weleens een aantrekkelijk alternatief kan zijn.

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETFs halen voor $218 miljoen aan kapitaal binnen
Vroege Bitcoiner ontwaakt na 10 jaar met duizenden procenten winst
Worden Bitcoin ETF’s via Hongkong toegankelijk voor Chinese beleggers?
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC