Wat is Uniswap?
Uniswap is een populair gedecentraliseerd handelsprotocol. Het project staat bekend om zijn rol bij het faciliteren van geautomatiseerde handel in DeFi-tokens. Uniswap werd gelanceerd in november 2019 en is een voorbeeld van een geautomatiseerde marktmaker (AMM). Het project is populair geworden door de opkomst van de DeFi sector.
Uniswap zorgt voor meer efficiëntie door liquiditeitsproblemen op te lossen met geautomatiseerde oplossingen. Zo vermijdt het de problemen waar de eerste gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) wel last van hadden.
In september 2020 ging Uniswap een stap verder door zijn eigen token, genaamd UNI, te creëren en toe te kennen aan de vroege gebruikers van het protocol. Dit voegde zowel het winstgevendheidspotentieel toe als het potentieel voor gebruikers om de toekomst vorm te geven.
Wie zijn de oprichters van Uniswap?
Uniswap is ontstaan als een plan om Automatic Market Makers (AMM’s) op het Ethereum-netwerk aan een breder publiek te introduceren. Het is dan ook niet gek dat het Uniswap-platform gemaakt is door een Ethereum-ontwikkelaar. Deze ontwikkelaar heet Hayden Adams.
Adams overlegde veel met de oprichter van Ethereum, genaamd Vitalik Buterin. Buterin gaf het protocol zelfs zijn huidige naam. Het protocol stond hiervoor bekend als Unipeg.
De Uniswap DAO
De Uniswap DAO heeft meer dan 310.000 leden die kunnen stemmen over de treasury van het project, het bestuur en de roadmap van de gedecentraliseerde exchange. Dit kunnen de leden doen omdat zij UNI- tokens bezitten.
Alle UNI-investeerders kunnen een voorstel indienen. Echter moet het minimaal 25.000 stemmen krijgen voordat het in aanmerking komt voor verdere beraadslaging. De volgende fase is de overeenstemmingscontrole, waarbij de indiener de belangrijkste wijzigingen moet uitleggen en ten minste 50.000 stemmen moet verzamelen. Ten slotte moet het voorstel bij de laatste fase 40 miljoen stemmen krijgen om aangenomen te worden.
Uniswap was op basis van handelsvolume de meest dominante DEX in 2021. Daarnaast was het de beste DAO op basis van het bedrag ($1,6 miljard) dat in de treasury zat. Het staat momenteel echter op de tweede plaats, achter BitDAO. Dit is een DAO die zich richt op financiering en investeringen in opkomende crypto projecten.
Waarom Uniswap gebruiken?
Uniswap bestaat om liquiditeit te creëren voor de DeFi wereld. Het is een van de belangrijkste AMM’s die momenteel in gebruik is.
Uniswap is niet alleen een gedecentraliseerde exchange, het probeert ook de problemen op te lossen waar platforms zoals EtherDelta tegen aanliepen. Door het proces van market making te automatiseren, beperkt het protocol risico’s en zorgt het voor lagere kosten voor alle partijen.
Hoeveel UNI tokens zijn er?
Er komen in totaal 1 miljard UNI-tokens in omloop. Al deze tokens zullen in de loop van vier jaar tijd beschikbaar komen. Na die vier jaar zal Uniswap een “eeuwigdurende inflatie” van 2% invoeren om de netwerkparticipatie te behouden.
Met de UNI-token kan de gemeenschap meestemmen over het protocol. Daarnaast zorgt de token ervoor dat het protocol door kan groeien en zich kan blijven ontwikkelen. Hoe succesvoller Uniswap wordt, hoe hoger de Uniswap koers zal liggen. Hierdoor worden tokenhouders gestimuleerd om bij te dragen aan de zelfvoorzienende ontwikkeling van het ecosysteem.
Vier jaar na de lancering, in september 2024, zal de eeuwigdurende inflatie van 2% per jaar van kracht worden. Dit is om ervoor te zorgen dat de deelname aan het Uniswap ecosysteem blijft bestaan.
Op zoek naar meer crypto koersen? Vind ze hier!