Cardano, ada
Cardano

Kunnen de smart contracts van Cardano binnenkort concurreren met Ethereum?

Cardano heeft vorig jaar eindelijk smart contracts in zijn blockchain geïmplementeerd. Dit zorgde ervoor dat de prijs van ADA enorm steeg. Velen zien Cardano nog steeds als de grootste concurrent van Ethereum. In dit artikel bespreken we of de smart contracts van Cardano ertoe kunnen leiden dat het Ethereum in de toekomst vervangt.

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain-netwerk dat zich kenmerkt door het feit dat het technisch veilig en schaalbaar is. Cardano werd in 2017 opgericht door Ethereum-medeoprichter Charles Hoskinson. De blockchain maakt gebruik van het moderne Proof-of-Stake consensusmechanisme en het token van Cardano is de ADA.

Bijzonder aan Cardano is de evidence-based aanpak waarmee de blockchain doorontwikkeld wordt. Wetenschappers werken aan de blockchain en analyseren de zwakke punten van andere blockchains om ze te repareren met de Cardano-blockchain. Cardano is nog steeds een blockchain die het blockchain-trilemma omzeilt.

Wat zijn smart contracts?

Smart contracts zijn specifieke programma’s die op een blockchain draaien. In tegenstelling tot de meeste andere programma’s draaien smart contracts op virtuele machines. Ze zijn platformonafhankelijk. De variabelen van de programma’s worden op de blockchain geschreven.

Smart contracts op de blockchain maken het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties op die blockchain te bouwen. Blockchains met smart contractfuncties kunnen de basis vormen van deze gedecentraliseerde applicaties. De eerste grote blockchain die smart contracts gebruikte, was Ethereum. De laatste jaren komen er steeds meer blockchains bij.

Cardano is een blockchain-netwerk dat op lange termijn en in duidelijk gedefinieerde stappen wordt ontwikkeld. De smart contracts werden echter relatief laat geïmplementeerd in vergelijking met andere blockchains. De ontwikkelingsfase van Goguen was hiervoor verantwoordelijk.

De definitieve implementatie en daarmee de voltooiing van de Goguen-ontwikkelingsfase kwam pas in het derde kwartaal van 2021. De introductie van smart contracts zorgde er vervolgens voor dat ADA in september 2021 steeg naar een all-time high van meer dan $3.

Hoe ontwikkelen smart contracts zich op Cardano?

De afgelopen maanden zien we grote successen bij de ontwikkeling van smart contracts. Dit is te zien aan het toenemende aantal Plutus-scripts op de Cardano-blockchain. Deze bereikten in mei opnieuw een all-time high.

Aantal Plutus-scripts. Bron: Bitfinex

De waarde van ADA is de afgelopen 6 maanden echter bijzonder sterk gedaald door de verliezen op de cryptomarkt. Het token is nu iets minder dan $0,50 waard. De ontwikkelingen op het gebied van smart contracts laten echter zien dat het project de goede kant opgaat.

Vergeleken met Ethereum zijn de cijfers bij Cardano nog veel lager. Bij Ethereum worden elke maand nieuwe smart contracts van zes cijfers gebruikt. Alleen al in juni 2021 waren er 2,5 miljoen smart contracts.

Cardano richt zich met haar smart contracts vooral op het gebied van decentrale financiële dienstverlening (DeFi). In het DeFi-gebied is de Total Locked Value (TLV) een van de beste parameters voor de betekenis van een blockchain in het DeFi-gebied. De TLV is momenteel 116 miljoen dollar.

De TLV van Ethereum is momenteel meer dan $54 miljard. Dit toont de enorme verschillen tussen de twee blockchains op dit moment.

Waarom denken veel analisten dat Cardano gevaarlijk kan worden?

Cardano is een project dat ondanks de zwakke prijsontwikkeling van het ADA-token een grote fan base heeft. Maar wat maakt Cardano zo populair?

De fascinatie voor Cardano komt voort uit de lange termijn en evidence-based aanpak. Het feit dat Cardano de zwakke punten van andere blockchains analyseert en deze fouten in zijn eigen blockchain repareert, zorgt ervoor dat Cardano technisch uitstekend is.

De implementatie van smart contracts kwam voor veel crypto-enthousiastelingen echter te laat. Op dat moment waren er al nieuwe, extreem schaalbare blockchains zoals Solana en Avalanche in opkomst, die Cardano snel naderden in termen van marktkapitalisatie. Maar Cardano vertrouwt op continuïteit. Het doel van de Cardano Foundation is om de technisch beste blockchains op de markt te ontwikkelen.

Cardano is al superieur aan de Ethereum-blockchain op gebieden als schaalbaarheid en beveiliging. Het voordeel van Ethereum is dat het al jaren smart contracts aanbiedt en een pionier is op dit gebied.

Kan Cardano Ethereum vervangen?

Er is nog een lange weg te gaan voordat Cardano Ethereum kan vervangen. Snelle ontwikkeling hoeft echter niet altijd goed te zijn. Terra heeft de afgelopen maanden een groot deel van alle TLV in de DeFi-ruimte ingenomen. De blockchain nam aanzienlijke marktaandelen van Ethereum, maar in de afgelopen weken is Terra geïmplodeerd.

Cardano heeft een reputatie opgebouwd met betrekking tot betrouwbaarheid die nieuwe projecten niet kunnen evenaren. Op dit moment werkt Cardano aan het vergroten van de schaalbaarheid na implementatie van smart contracts. Dit dient te gebeuren in de basho-ontwikkelingsfase. Cardano zou uiteindelijk transactiesnelheden tot 100.000 transacties per seconde kunnen behalen.

Een dergelijke toename in schaalbaarheid zou Cardano in de toekomst een enorm concurrentievoordeel geven ten opzichte van Ethereum. Ethereum is momenteel nog bezig met het afronden van de transitie naar Ethereum 2.0, die vertraging oploopt. Maar zelfs Ethereum 2.0 zou dergelijke snelheden nauwelijks kunnen halen.

Als Cardano zich positief blijft ontwikkelen, kan het ook gevaarlijk worden op het gebied van smart contracts. We hebben het hier echter meer over langetermijnontwikkeling.

Cardano nieuws

Kan Cardano (ADA) 1 dollar worden? 
Gaat Cardano binnenkort 75% stijgen?
Cardano-oprichter: “We hebben alle troeven in handen”
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?