Bitcoin Nieuws

Mijn portfolio-strategie voor de recessie van 2023

De afgelopen 12 maanden verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente van ~0 naar 5 procent om de inflatie omlaag te drukken. Het nadeel van die renteverhogingen is dat daarmee niet alleen de inflatie zakt, maar ook de economie onder druk komt. De eerste duidelijke effecten van de hogere rente zagen we bijvoorbeeld terug in de voorzichtige bankencrisis van begin maart 2023.

Inmiddels lijkt om verschillende redenen een recessie onafwendbaar. Vanaf 1970 tot en met vandaag is de Amerikaanse economie niet één keer ontsnapt aan een recessie op het moment dat de rente boven de inflatie uitsteeg (zie onderstaande grafiek).

inflatie, recessie, Newsbit

Wat moeten we met een recessie?

Een Amerikaanse recessie lijkt zo langzamerhand dus een zekerheid. De grote vraag is natuurlijk wat we met die informatie moeten. Hoe kunnen we ons daar als investeerders op voorbereiden? Wat je in eerste instantie vaak ziet tijdens een recessie is dat mensen naar overheidsgeld vluchten (Amerikaanse dollars) omdat men daar de rekeningen mee moet betalen.

Als alles in de soep loopt, dan is de Amerikaanse dollar plotseling de belangrijkste asset op aarde. Een groot deel van de wereldwijde schulden is uitgedrukt in dollars, men moet de huur in dollars betalen en ook voor de dagelijkse boodschappen zijn dollars nodig.

In een crisissituatie is het normaal dat mensen daar als eerste naar grijpen. Voor de komende maanden verwacht ik om die reden een voorzichtige vlucht naar dollars. Onder andere om die reden investeer ik op dit moment in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Dat zijn staatsobligaties met een looptijd van 1 tot 3 maanden, die momenteel een rendement van ongeveer 4,39 procent uitbetalen.

historische trend newsbit

De bovenstaande grafiek – de Buffet Indicator – leert ons dat aandelen op dit moment redelijk overgewaardeerd zijn. Voor mij is dat gegeven, in combinatie met de hoge kans op een recessie en de hoge rentes op staatsobligaties een reden om de focus op staatsobligaties te leggen.

Zo kun je als het ware je geld even wegstoppen in de relatieve veiligheid van Amerikaanse dollars en tegelijkertijd een gegarandeerd rendement van 4,39 procent pakken. Op basis van alle omstandigheden acht ik de kans klein dat het rendement voor de S&P 500 en de Nasdaq in het verdere verloop van 2023 beter zal zijn.

Waar wacht ik op?

Vervolgens is mijn plan om de kortlopende staatsobligaties aan te houden totdat de recessie begint en de aandelenkoersen een tik krijgen. Ook voor Bitcoin verwacht ik een moeilijkere periode de komende maanden. We hebben een fantastische start van 2023 gehad, maar op basis van de omstandigheden zet ik zelf momenteel even in op de Amerikaanse dollar.

Zodra de recessie begint en risico-assets (Bitcoin, S&P 500 en Nasdaq) een tik krijgen stap ik weer in. Op de lange termijn ben ik namelijk bullish op dit rijtje van risico-assets. In een recessie gaan de geldprinters namelijk onvermijdelijk weer aan en zal de rente weer richting de nul procent bewegen.

Dat is uiteindelijk pure reclame voor de schaarste van een asset als Bitcoin.

Vond je dit interessant om te lezen? Abonneer je dan op mijn GRATIS nieuwsbrief!

Hierin schrijf ik wekelijks over macro-economische onderwerpen en mijn investeringsstrategie. Volg me ook op Twitter waar ik van plan ben om vaker interessante analyses te delen.

Bitcoin nieuws

Transactiekosten Bitcoin en Ethereum vallen omlaag
Bitcoin kan dit jaar met 150 procent stijgen
Is dit een goed moment om Bitcoin te kopen?
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren