Monero’s hard fork gaat officieel live

De ontwikkelaars van Monero (XMR), een op privacy gerichte cryptocurrency, hebben een netwerkupgrade aangekondigd genaamd ‘Oxygen Orion’. Deze upgrade zal naar verluidt nieuwe software implementeren dat gericht is op het koppelbare handtekeingprotocol, genaamd ‘CLSAG’. De software brengt naar verluidt snellere en lichtere transacties met zich mee. Hiervoor is wel een hardfork nodig.


25% vermindering in transactiegrootte

De nieuwe CLSAG-functie zou een aanzienlijke vermindering in transactiegrootte met zich mee brengen, namelijk een vermindering van 25%. Hierbij zou het tevens de verificatieprestaties met circa 10% moeten verbeteren. Het gevolg hiervan is dat de transacties niet alleen kleiner en hierdoor iets efficiënter zijn, maar voornamelijk dat ze veel sneller worden verwerkt. Dit zou ook moeten bijdragen

Alhoewel voor deze upgrade een hard fork nodig is, wordt de blockchain van Monero niet gesplitst. Ook wordt er geen nieuwe munt gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin Gold het geval was. De hardfork forceert alle Monero-netwerkdeelnemers echter wel om de software bij te werken. Met de hardfork willen de ontwikkelaars van de privacy-altcoin een robuuster en sneller netwerk creëren.


Atomaire swaps

Hiernaast zijn de Monero Atomaire Swaps die zijn voorgesteld naar verluidt volledig gefinancierd door het Monero’s Community Crowdfunding System (afgekort CCS). Dit is een systeem die de community van de op privacy gerichte cryptocurrency in staat stelt om diverse ideeën die gebruikers als goed ervaren te financieren. Hierdoor krijgen gebruikers meer grip op de ontwikkeling van de altcoin. Maar wat zijn atomaire swaps eigenlijk?

Atomaire swaps stellen gebruikers in staat om hun cryptocurrency-munten direct met elkaar uit te wisselen. De verwerkingstijd hiervan is vrijwel direct, waardoor gebruikers niet eindeloos hoeven te wachten op hun munten.