Politie
Bitcoin

Moordenaar verliest recht op gratis advocaat door verborgen Bitcoin-voorraad

Een Canadese rechter heeft bepaald dat een veroordeelde moordenaar uit de provincie Nova Scotia geen recht heeft op gratis juridische bijstand, omdat hij in het bezit is van een aanzienlijke hoeveelheid cryptovaluta.

De rechter oordeelde dat deze crypto-activa kunnen worden gebruikt om de kosten van zijn verdediging te betalen. Dit werd gemeld door lokale nieuwsmedia.

Geen gratis verdediging

William Sandeson, een voormalige medische student, werd in 2015 veroordeeld voor de moord op Taylor Samson tijdens een drugsdeal. Rechter Cindy Bourgeois onthulde in een recente uitspraak dat Sandeson op het moment van zijn arrestatie ongeveer $640.000 aan bitcoin en contant geld bezat.

Sandeson ging vorig jaar in beroep tegen zijn veroordeling, maar de provincie Nova Scotia heeft nu besloten dat hij geen financiële hulp krijgt voor een advocaat bij dit hoger beroep. Rechter Bourgeois oordeelde tevens dat Sandeson aansprakelijk is voor bepaalde kosten, waaronder een rechtszaak aangespannen door de familie van het slachtoffer.

Sandeson beweerde dat hij door schulden geen advocaat kan betalen, maar de rechter vond dat hij dit niet overtuigend had aangetoond. Ze merkte op dat Sandeson bij zijn arrestatie ten minste $443.624 aan Bitcoin en $198.000 in contanten had. De waarde van zijn bitcoinbezit is sindsdien aanzienlijk gestegen, hoewel het exacte bedrag onbekend is.

De rechtbank heeft bepaald dat een deel van deze middelen moet worden gebruikt voor “opgelegde betalingen” aan de familie van het slachtoffer en voor het betalen van juridische kosten.

Schulden van Sandeson

Sandeson beweert dat hij aanzienlijke schulden heeft, waaronder juridische kosten van zijn eerste proces, studieleningen, en een schuld van $177.000 aan zijn moeder. Daarnaast stelt hij dat de verkoop van zijn Bitcoin zou leiden tot een hoge vermogenswinstbelasting. De rechter constateerde echter dat er geen gedocumenteerd bewijs is van de hoogte van de mogelijke belastingaanslag, noch van zijn studieschuld.

Sandeson zou, door de tijd die hij heeft doorgebracht in afwachting van zijn proces, in 2030 in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating van zijn 15-jarige gevangenisstraf. De vraag blijft hoeveel zijn geheime Bitcoin-voorraad tegen die tijd waard zal zijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?