Altcoin

MWC – Uiterst schaars ‘spookgeld’

Wat is ‘goed geld’ in het huidige tijdperk? De kwaliteit van een monetair product is voornamelijk toe te schrijven aan de volgende 10 punten: Het feit dat het herkenbaar, schaars, censuur bestendig, duurzaam, schaalbaar, verkoopbaar, draagbaar, vervangbaar, privé en deelbaar is.

De grootste verandering in de monetaire geschiedenis werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door Satoshi Nakamoto, namelijk de Bitcoin. In de whitepaper van de Bitcoin werd een gedecentraliseerd peer-to-peer protocol beschreven dat digitale transacties kan volgen en verifiëren, dubbele uitgaven kan voorkomen en een grootboek genereert dat iedereen realtime kan inzien.

Zoals Bitcoin heeft aangetoond lijkt de monetaire wereld steeds meer richting digitale valuta te bewegen.

Ongeveer acht jaar later publiceerde een pseudoniem genaamd ‘Tom Elvis’ een whitepaper genaamd ‘MimbleWimble‘. Nadat hij de whitepaper had geplaatst verdween Tom Elvis weer wat de gelijkenis met Bitcoin direct weer oproept.


Wat is Mimblewimble?

Mimblewimble is een blockchain project dat gebruik maakt van een nieuwe methode voor het structureren en opslaan van transacties.

Een op Mimblewimble gebaseerde munt maakt een grotere schaalbaarheid, privacy en fungibiliteit van het netwerk mogelijk dan oudere blockchain-protocollen. Alle transacties op de basislaag gebruiken CoinJoin en alle transacties zijn vertrouwelijk. Ook whale-alerts zijn niet mogelijk met dit extreem schaalbare spookgeld. Maar zoals bij alles zijn er afwegingen in fundamentele kenmerken die elk monetair product moet maken.

In een podcast van 2016 verklaarde Bitcoin-ontwikkelaar Peter Wuille:

“Mimblewimble is anders dan de Bitcoin. Mimblewimbel zorgt ervoor dat je enorm goede privacy hebt, maar dat zorgt er wel voor dat andere functies niet meer mogelijk zijn.”

Echter, sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Mimblewimble en zijn er wel veel functies en applicaties mogelijk op het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan transacties met tijdsloten, atomic swaps, en tijdgebonden contracten.


De wereld is toe aan schaars en schaalbaar geld

Hoewel MWC nog in de kinderschoenen staat, handelt het consequent boven een marktkapitalisatie van $260 miljoen met een maandelijkse miners emissie van ongeveer $650.000. Als we kijken naar marktkapitalisatie dan is MWC de op 2 na grootste privacymunt achter Monero en Zcash. Ook ligt het in de top-15 proof of work-munten samen met Ravencoin en Decred.

MWC is ontworpen om extreem complementair te zijn aan Bitcoin en atomic swaps zullen die relatie alleen maar versterken. Bitcoin kan functioneren als een uiterst effectieve monetaire VPN.

In een tijdperk van pandemische lockdowns, oneindige reddingsoperaties, stijgende inflatie, draconische vermogensbelastingen en andere financiële, politieke en geopolitieke onrust kan het zijn dat de markt geïnteresseerd is in een monetair product dat uiterst schaars, schaalbare en privacy beschermend is.