Nederland
Regulatie

Nederlandse overheid stelt strengere regels voor crypto-platformen voor: verplicht delen van gebruikersgegevens

De Nederlandse overheid heeft een nieuw voorstel ingediend dat cryptocurrency-platformen, zoals exchanges, verplicht om gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de belastingdienst. Dit zou de belastingautoriteiten helpen om belastingontduiking efficiënter te identificeren. De handelsplatformen hebben van 24 oktober tot 21 november de tijd om te reageren op dit voorstel.

EU-brede richtlijn voor uniforme crypto-belastingregels

Het voorstel maakt deel uit van de EU-brede DAC8-richtlijn, die beoogt om belastingregels voor crypto in alle lidstaten te uniformeren en de gegevensuitwisseling tussen landen te vergemakkelijken. Als de Nederlandse overheid het voorstel goedgekeurd krijgt, kan de wet mogelijk vanaf 2026 van kracht worden. Dit zou crypto-platformen verplichten hun systemen aan te passen om te voldoen aan de rapportagestandaarden van de Nederlandse autoriteiten.

Gegevensuitwisseling binnen en buiten de EU

Naast de DAC8-richtlijn richt het voorstel ook het zogenoemde Crypto Asset Reporting Framework (CARF) in. Dit betekent dat gegevens niet alleen binnen de EU, maar ook met landen als de Verenigde Staten en Canada gedeeld kunnen worden. Door deze internationale uitwisseling wordt het voor belastingontduikers moeilijker om hun crypto-activa verborgen te houden.

Impact op Nederlandse crypto-eigenaren

Wat betekent dit voorstel voor Nederlandse crypto-eigenaren? Vanaf 2026 zullen gegevens van munten die bij exchanges worden bewaard, automatisch worden gedeeld met de Nederlandse belastingdienst en met belastingautoriteiten in andere EU-lidstaten. Dit kan mogelijk het proces van belastingaangifte in box 3 vereenvoudigen, doordat exchanges je cryptobezit kunnen rapporteren.

Tokens die in persoonlijke wallets worden bewaard, moeten echter nog altijd handmatig worden opgegeven, aangezien er geen instantie is die deze data beheert en kan delen met de overheid. Dit biedt belastingontduikers nog steeds de mogelijkheid om hun activa on-chain te bewaren en zo buiten het zicht van de belastingdienst te blijven.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Amerikaans hof: Verlies door Cryptofraude valt niet onder Huiseigenarenverzekering
Noorwegen zet grote stappen richting invoering van eigen digitale valuta (CBDC)
Japan blijft worstelen met crypto ETF’s, verkiezingen cruciaal voor toekomstig beleid
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Bitcoin en cryptomarkt crashen plotseling door marktonrust rondom Tether-onderzoek
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk