NFT
NFT

NFT markt volledig op zijn gat, wat brengt 2024?

Het jaar 2021 werd gekenmerkt door de opkomst van Non Fungible Tokens (NFTs) in de crypto markt. In een korte periode werden miljoenen digitale kunstwerken verhandeld, waarbij sommige recordbedragen bereikten. Zo werd een exemplaar uit de Bored Ape Yacht Club, een van de populairste NFT-collecties, zelfs voor $3,4 miljoen verhandeld.

Echter, in 2023 heeft de populariteit van deze digitale verzamelobjecten een daling ingezet en zijn de prijzen fors gedaald. Is het tijdperk van NFTs voorbij, of kunnen beleggers een heropleving van deze digitale kunststukken verwachten in 2024?

NFT handelsvolume hard gekelderd

Om een helder beeld te vormen van de hype rondom NFTs in 2021 en de huidige staat van de markt, analyseren we on-chain data van de grootste NFT-handelsmarkt, OpenSea. Uit de onderstaande figuur blijkt dat het maandelijkse handelsvolume in 2021 een piek bereikte van bijna $4,9 miljard. In 2023 is dit volume echter drastisch gedaald tot slechts $100 miljoen per maand, wat een afname van bijna 98% vertegenwoordigt in slechts twee jaar tijd. Hieruit wordt duidelijk dat de markt voor digitale kunstwerken een flinke klap heeft gekregen en dat er nu veel scepticisme heerst onder beleggers.

Maandelijkse handelsvolume van NFTs op OpenSea
Maandelijkse handelsvolume van NFTs op OpenSea – Dune Analytics

Ethereum grootste speler in NFT markt

NFTs wonnen aanvankelijk aan populariteit op het Ethereum (ETH) netwerk, maar al snel introduceerden ook andere blockchainplatformen hun eigen digitale verzamelobjecten. Netwerken zoals Cardano (ADA) en Solana (SOL) lanceerden allemaal hun eigen NFTs. Ondanks de toegenomen concurrentie in de markt, blijft Ethereum tot op heden de onbetwiste marktleider. Van de 30 populairste NFTs zijn er 24 gehuisvest op het Ethereum-netwerk.

95% van NFTs zijn vrijwel waardeloos

Een recent onderzoek werpt licht op het feit dat de overgrote meerderheid van alle NFTs op de markt vrijwel waardeloos is. Uit het rapport blijkt dat van de ruim 73.000 onderzochte digitale kunststukken, er bijna 70.000 een marktwaarde van 0 ETH hebben. Dit betekent dat ongeveer 95% van alle NFTs op het Ethereum-netwerk op dit moment geen enkele financiële waarde vertegenwoordigen.

De NFT markt in 2024?

Het is duidelijk dat de NFT-markt momenteel behoorlijke uitdagingen kent. Veel beleggers hebben hun investeringen in rook zien opgaan en een opleving lijkt vooralsnog niet in zicht. Desondanks zou een nieuwe bullmarkt ook voor een herleving van de NFT-sector kunnen zorgen, al is het waarschijnlijk dat de verzamelobjecten dan een andere vorm zullen aannemen. Mogelijk worden NFTs in games of in nog te verkennen vormen de nieuwe trend. Daarbij is de kans groot dat Ethereum een dominante rol zal blijven spelen in een eventuele volgende opwaartse marktbeweging.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

NFT nieuws

Het NFT-handelsvolume dichtbij de $1 miljard nu de markten meer bullish worden
De online gamedistributeur G2A opent een op gaming gerichte NFT-marktplaats
OpenSea-investeerder verlaagt belang in platform met 90%
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers