Cryptocurrency

Cryptocurrency

Niet alle banken in India accepteren om cryptotransacties te verwerken

Eerder deze maand werd in India het bankverbod voor cryptocurrencies opgeheven. Hierdoor is de dienstverlening van banken aan alle cryptocurrency-gerelateerde bedrijven weer legaal. Echter lijken nog niet alle banken in het land zich aan de uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof te houden.


Willekeurige weigering

Fintech-advocaat Mohammed Danish heeft op 12 maart 2020 een vertegenwoordiging in bij de centrale bank tegen de naar verluid willekeurige weigering van bepaalde binnenlandse banken om diensten te verlenen die gerelateerd zijn aan cryptocurrencies, zoals de aan- of verkoop hiervan.

Mohammed Danish is gezamenlijk met Kashif Raza het Indiase cryptocurrency-regulerende nieuws- en analyeplatform opgestart; Crypto Kanoon. Het bedrijf is onder dezelfde naam actief op Twitter, waar het de volgende Tweet uitte:


Opheffing crypto-verbod

In april 2018 heeft de RBI een verbod gelegd op het handelen in crypto’s of het verlenen van diensten die hieraan gerelateerd zijn.

Alhoewel dit verbod is eerder deze maand volledig is opgeheven, zijn er meldingen gekomen van banken die crypto-gerelateerde transacties blijven weigeren.

Volgens Danish is de weigering van banken om dit soort diensten te verlenen absoluut illegaal en onrechtvaardig. Ook vindt Danish dat dit neer komt op een opzettelijke ongehoorzaamheid aan het bevel van het Hooggerechtshof in India. Zo moeten entiteiten in het land zich houden aan het gerechtelijk bevel en op onpartijdige wijze bankdiensten verlenen. Dit laatste komt voort uit het feit dat banken alle diensten voor legitieme transacties verlenen. Het verlenen van cryptocurrency-gerelateerde diensten vallen hier ook onder.


Gebrek aan coördinatie

Toch lijkt de RBI een gebrek aan coördinatie te hebben in deze zaak. Zo blijkt ook uit de berichten dat de centrale bank van India de uitspraak van het Hooggerechtshof wil aanvechten door in hoger beroep te gaan. Het is echter onduidelijk of de regering in India het verbod weer zal gaan instellen.

Nadat duidelijk werd dat het crypto-verbod in India werd opgeheven, zag Kraken hier direct een kans. Zo breidt de in Amerika gevestigde crypto-exchange haar activiteiten in het land flink uit, waardoor 1.5 miljard mensen direct toegang krijgen tot de handel in cryptocurrencies. Wil jij hier meer over weten? Check dan even dit artikel.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten