Finst ad in Amsterdam
Exchange

Nieuwe Nederlandse crypto broker Finst groeit als kool

Een groep van ex-managers afkomstig van DeGiro hebben zich samen verenigd om met het cryptoplatform Finst de markt voor investeringen in Bitcoin en andere cryptovaluta te betreden. Ze willen dit doen volgens hetzelfde concept als bij DeGiro: door middel van lage tarieven en meer transparantie.

Cryptoplatform sinds januari live

Op 9 januari van dit jaar ging Finst officieel van start met een online brokerplatform voor beleggen in crypto. Het bedrijf heeft hiervoor hard gewerkt aan het platform en de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze registratie is half december van 2022 afgegeven.

De timing van de lancering bleek achteraf bijna perfect te zijn. De koers van Bitcoin kwam na de jaarwisseling na een lange tijd eindelijk in beweging en steeg zelfs met meer dan 20%. Alhoewel onze lancering hier waarschijnlijk geen invloed op had, waren we toch blij met dit resultaat. Het FTX-schandaal was echter een tegenvaller. Het benadrukte wel dat er behoefte is aan een veilige en transparante broker voor cryptobeleggingen, iets waar we hard aan werken.

Finst Bitcoin (BTC) Wallet

Aanmaken van een Account

Het aanmaken een nieuw account om te beginnen met handelen op Finst is relatief eenvoudig. Door op de Finst-homepage op de knop ‘Open free account’ te klikken kom je op het registratieformulier. Hier vul je de standaard dingen in bij het maken van een nieuw account, zoals een e-mailadres en wachtwoord.

Vervolgens wordt gevraagd om de app van Finst, die zowel in de Android-store als in de iOS-store te vinden is, te downloaden. Via de app maak je het registratieproces af: hier upload je de laatste benodigdheden zoals een foto van je paspoort.

Ondersteunde Cryptocurrencies

Op het Finst-platform worden op het moment dat dit artikel gepubliceerd is 43 crypto-handelsparen aangeboden, waaronder de populaire munten als Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Shiba Inu en meer.  Alhoewel ze hiermee wellicht nog niet zoveel aanbieden als de al langer gevestigde partijen in Nederland, hebben ze wel een mooi al aanbod. Dit aanbod wordt tevens gedurende tijd ook uitgebreid. Het platform heeft sinds zijn lancering zijn handelsparen al met 15 stuks uitgebreid. 

Mocht het handelspaar wat je zoekt er nu nog niet tussen zitten, dan is de kans aanwezig dat dit in de (nabije) toekomst wel zo is.  Via deze pagina kun je alle huidige handelsparen op het Finst-platform vinden.

Wat maakt Finst speciaal?

Met het nieuwe crypto-platform is Finst van plan om andere, al gevestigde crypto-partijen, uit te dagen. Ze willen namelijk de cryptobeleggers-markt in onder andere Nederland veroveren.

Eén van de belangrijkste wapens om dat te doen zijn de lage transactiekosten die Finst rekent en de mate van transparantie.

Het platform belooft dan ook gemiddeld 82% lagere transactiekosten dan de andere crypto handelspartijen die in Nederland actief zijn. Diverse partijen worden op de website met elkaar vergeleken. Deze vergelijking kun je hier vinden.

Ook werkt het crypto-bedrijf naar verluidt niet met spreads. Dit houdt in dat je bij partijen die dat wel doen nooit de beste prijs van het moment krijgt; ze verdienen hier in feite aan koersverschillen. Finst is transparant en doet hier niet aan.

Trucje eerder uitgevoerd bij DeGiro

Finst lijkt het trucje van DeGiro nog eens willen uit te voeren: de markt verstoren met superlage kosten. Dit is dan natuurlijk ook geen toeval: een groot deel van het team van Finst is afkomstig van De Giro.

In 2019 werd DeGiro verkocht aan de Duitse broker genaamd Flatex. Zij voerde op een gegeven moment drastische veranderingen door in het bedrijf. Echter was dit niet de reden voor het vertrek van Julien Vallet, één van de mede-oprichters van Finst, en om iets nieuws te beginnen. Hij zei hierover het volgende:

“De reden voor mijn vertrek was puur persoonlijk. Ik maakte 7 jaar deel uit van het coreteam bij DeGiro en we bereikten de nummer 1 positie in Nederland. Toen we ook in Frankrijk de nummer 1 werden, besloot ik dat het een goed moment was om iets nieuws te gaan doen.”

Het trucje lijkt tevens te werken, want momenteel behoort Finst bij één van de snelst groeiende crypto-platforms in Nederland met naar verluidt al duizenden investeerders die op het platform  zitten.

Investering van oprichter DeGiro

Dit nieuwe iets bleek cryptobeleggen te zijn; iets wat ze al langere tijd zelf in de gaten hielden. En in deze cryptomarkt zagen ze kansen voor verbetering. Eén van deze punten waren de relatief hoge transactie die bij diverse partijen door particulieren betaald worden.

Toen de oprichters hun idee voor Finst aan Gijs Nagel, de mede-oprichter en jarenlang het gezicht van het succesverhaal van DeGiro, presenteerden, was hij erg enthousiast. Niet veel later werd hij dan ook mede-aandeelhouder van Finst, samen met Finch Capital.

Gebrek aan veiligheid en vertrouwen

Een aantal andere belangrijke onderwerpen, afgezien van de tarieven, zijn een gebrek aan structuur en veiligheid, die in de traditionele financiële wereld wel op grote schaal aanwezig is. Dit probeert Finst ook aan te pakken.

Een belangrijke voorwaarden hiervoor is dat je als handelslplatform zijnde de assets waarin belegd wordt gescheiden blijft van je eigen balans.

Ook een degelijk risk management is nog wel eens lastig te vinden bij sommige partijen. Denk hier bijvoorbeeld aan de FTX-exchange, die afgelopen jaar omviel. Wie garandeert bijvoorbeeld dat de fondsen van beleggers niet aan derden uitgeleend worden?

In het geval van Finst loopt alles via een derdenrekening bij de bank Bunq. Hierdoor is een robuustere structuur neergezet.

Finst heeft hiernaast een platform ontwikkeld voor desktop, iPhone, iPad en Android, waarmee klanten toegang hebben tot uitgebreide analyse- en informatiebronnen over cryptohandel. Volgens Vallet laten huidige aanbieders hier steken vallen. “We bieden veel meer inzicht, beginnend bij iets heel fundamenteels: hoe presteert mijn wallet ten opzichte van de markt?”

Deze eigenschappen zullen bijdragen aan een groter vertrouwen bij beleggers. Samen met de scherpe prijzen zou dit ertoe moeten leiden dat beleggers overstappen naar Finst. “Beleggers zien het verschil tussen een partij die gevestigd is in een exotisch land en assets uitleent, en ons platform dat is ingebed in de Nederlandse bankwereld.”

Grote plannen

Met de indrukwekkende groei van DeGiro in gedachten, is Finst niet bescheiden in zijn ambities. Het doel is om binnen 5 jaar het grootste cryptoplatform van Europa te worden, mogelijk gemaakt door de 38 miljoen beleggers in Europa die, net als Nederlanders, tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen zoals hoge kosten en gebrek aan transparantie in landen als Frankrijk en Duitsland. Finst wil hetzelfde verschil maken in deze landen als in Nederland.

Tot €5.000 in Crypto’s handelen zonder transactiekosten

Tot eind van deze maand loopt er bij Finst een actie. Iedere nieuwe gebruiker kan gedurende de eerste 2 weken tot €5.000 handelen zonder transactiekosten. Om gebruik te maken van de actie, kun je deze link gebruiken, of je registreren met de promotiecode ‘FINST5000’. Het aanmaken van een account is eenvoudig en je kunt binnen 5 minuten al jouw favoriete cryptomunten aanschaffen. Bovendien is er geen minimum stortingsbedrag en worden er geen kosten in rekening gebracht bij het storten van geld.

Exchange nieuws

Crypto.com krijgt goedkeuring van Centrale Bank van Ierland als VASP
Ministerie van Financiën van Thailand trekt licentie van cryptobeurs Zipmex in
Coinbase Advanced: Het toonaangevende platform voor ervaren crypto traders
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken