Ripple, XRP
Ripple

Nieuwe wending in Ripple-rechtszaak: belangrijke deadline SEC verstreken

De genadeloze juridische strijd tussen Ripple, het bedrijf achter XRP, en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een grote stap voorwaarts gezet. De verkoop van XRP aan institutionele investeerders staat momenteel centraal in de lopende rechtszaak, waarbij gisteren een belangrijke deadline verstreek voor de toezichthouder.

SEC dient remedie-antwoordbrief in

Eind 2020 sleepte de SEC Ripple voor de rechter vanwege de vermeende verkoop van ongeregistreerde effecten. Vorig jaar zomer behaalde Ripple een grote overwinning toen rechter Analisa Torres oordeelde dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet onder de Amerikaanse effectenwetgeving valt. De institutionele verkoop zou echter wel onder de effectenwet vallen, en daar zijn de partijen nu nog volop mee in de weer.

Eind maart eiste de SEC van de rechtbank dat Ripple een astronomische boete van 1,95 miljard dollar opgelegd krijgt. Specifiek wil de SEC dat Ripple 876 miljoen dollar betaalt die het verkreeg als onterechte winst, 198 miljoen dollar betaalt aan rente en een boete van 876 miljoen dollar.

Volgens het cryptobedrijf is dit bedrag echter buitenproportioneel, en dus werd een maand later bezwaar ingediend tegen het voorstel. Volgens Ripple zou de boete niet meer dan 10 miljoen dollar moeten bedragen; een gigantisch contrast met de eis van de SEC.

Gisteren, op 6 mei, stond de deadline voor de financiële waakhond om hierop te reageren middels een zogenoemde remedie-antwoordbrief. Het betreft echter een verzegelde indiening, wat betekent dat het niet beschikbaar is voor het publiek. 

Vandaag zullen Ripple en de SEC bijeenkomen om te bepalen welke informatie verzegeld blijft en wat openbaar gemaakt zal worden. Morgen zal de SEC vervolgens een openbare, aangepaste versie van het antwoorddocument vrijgeven. 

Wanneer komt de hardnekkige crypto strijd ten einde?

Na zo’n drie en een half jaar is er nog altijd geen punt gezet achter het eindeloze gevecht in de rechtbanken. Alhoewel de laatste fase van de rechtszaak al een tijdje is aangebroken, is het nog altijd allerminst duidelijk wanneer de strijd ten einde komt.

Er wordt verwacht dat rechter Torres haar definitieve vonnis ergens in de tweede helft van dit jaar zal uitspreken. Echter zouden eventuele beroepen het proces nog met enkele jaren kunnen verlengen.

Het belang van de rechtszaak strekt zich verder uit dan alleen de XRP-gemeenschap; het raakt de gehele cryptocurrency-industrie. De uitkomst kan namelijk invloed hebben op de regelgeving van andere digitale activa

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Ripple nieuws

Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
Update Ripple rechtszaak: Dit is waarom 20 mei belangrijk was
Ripple’s XRPL ziet indrukwekkende groei dit jaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten