Nieuwe wetten voor digitale valuta’s geïntroduceerd in Zwitserland

In Zwitserland is een nieuw systeem ondersteund door wetten geïntroduceerd waarmee digitale valuta’s zoals de Bitcoin (BTC) en de blockchain gereguleerd kan worden. Met de nieuwe wetten wordt meer zekerheid geboden aan de relatief nieuwe sector.


Juridische basis

De geïntroduceerde wetten hebben voornamelijk betrekking op de bedrijfs- en financiële wetgeving. Digitale valuta’s en de blockchain-technologie hebben in het land nu voor het eerst een juridische basis.

De wetten geven hiernaast definities voor onder andere het uitwisselen van digitale valuta’s en effecten. Tevens geven ze een definitie over de juridische procedure voor inbeslagname van dergelijke digitale valuta’s. Ook schetsen de wetten de rol van exchanges bij het anti-witwas beleid van het land.


Groeiende industrie

Eerder dit jaar werden al de eerste wetten opgesteld omtrent de blockchain-technologie. Deze wetten werden destijds zonder enig verzet van het Huis van Afgevaardigden in het land geaccepteerd. Dit waren echter slechts enkele wetten, waardoor veel nog onduidelijk was en veel grijze gebieden het resultaat waren. Deze zijn nu gedeeltelijk weggenomen.

Alhoewel de wetten nu al geïntroduceerd zijn, zullen deze pas vanaf 2021 van kracht gaan. Verwacht wordt dat, de groeiende industrie, in combinatie met de nieuwe wetgeving veel nieuwe ondernemers, investeerders en startups zal aantrekken.

Momenteel zijn circa 900 blockchain-gerelateerde ondernemingen actief in het land, waaronder ook de Libra Association van het sociale netwerk Facebook. Alleen deze association heeft al ruim 4.700 werknemers in dienst. Verwacht wordt dat veel nieuwe blockchain gerelateerde werknemers actief zullen zijn nadat de nieuwe wetgeving van kracht is gegaan.

Dat Zwitserland zo populair is onder blockchain-ondernemingen is niet geheel onverwacht. Het land, dat tevens een populair land is voor bankieren en financiën, is snel in de nieuwe blockchain-technologie gesprongen. Hierdoor had het al in een vroeg stadium diverse wetten geïntroduceerd waardoor blockchain-ondernemingen legaal activiteiten in het land mochten uitoefenen. Dit is dan ook één van de redenen dat het land zo populair is geworden onder blockchain-ondernemingen.