Nigeria CBDC
Regulatie

Nigeria forceert gebruik CBDC door cash-opnames te verbieden

Het is de ergste nachtmerrie van de meeste tegenstanders van een Central Bank Digital Currency (CBDC): centrale banken die cashgeld verbieden. In theorie is cashgeld een manier om te ontsnappen aan een CBDC. Nigeria moet daar niets van weten en verbiedt het opnemen van cashgeld boven bepaalde limieten.

Allerlei limieten

Het is voor zowel individuen als bedrijven verboden om voor meer dan 45 dollar per dag aan cashgeld op te nemen. Per week ligt het maximum op 225 dollar bij ATMs. Ook bij bankloketten kunnen individuen en bedrijven nu een stuk minder geld opnemen. Individuen mogen tot 225 dollar per week opnemen, terwijl bedrijven het met 1.125 dollar moeten doen.

Voor alles daarboven betaal je als individu 5 procent en als bedrijf 10 procent. De Nigeriaanse Directeur van Banktoezicht Haruna Mustafa zegt er het volgende over: “Klanten moeten aangemoedigd worden om alternatieve kanalen te gebruiken (Internet bankieren, mobiele bank-apps, eNaira et cetera) om hun bankzaken te regelen.”

Dit is precies waar sommige journalisten in Nederland voor waarschuwen als we straks de digitale euro krijgen. In principe gebruiken de meeste mensen geen cashgeld meer. Het is echter belangrijk om je te beseffen dat cashgeld in zekere zin bescherming biedt tegen extreem negatieve rentes.

Bescherming tegen negatieve rente

Als de Europese Centrale Bank ervoor kiest om de rente in de toekomst naar -5 procent te brengen. Dan is het in theorie mogelijk om aan die rente te ontsnappen via cashgeld. Als jij naar een pinautomaat gaat en daar al je geld van de rekening haalt, dan is het onmogelijk om die rente van -5 procent van jouw geld af te halen. Je hebt het immers allemaal in cash staan.

De enige manier waarop de centrale bank de rente van -5 procent dan nog kan handhaven is door cashgeld te verbieden of door het minder waard te maken. Stel dat de rente al 1 jaar -5 procent is. Dan zou 100 euro aan cashgeld de koopkracht hebben van 95 CBDC-euro. Je hebt dan nog wel 100 euro aan cashgeld, maar dat heeft niet meer dezelfde waarde als de CBDC.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13