North America / Noord Amerika
Bitcoin

Noord-Amerika blijft koploper in de globale crypto markt

Uit een nieuw rapport van blockchain-analysebedrijf Chainalysis blijkt dat Noord-Amerika de grootste cryptomarkt ter wereld blijft. Tussen juli 2023 en juni 2024 ontving de regio naar schatting $1,3 biljoen aan waarde via blockchain-transacties, goed voor 22,5% van de wereldwijde activiteit. Dit wordt vooral gedreven door institutionele interesse.

Instituties drijven groei aan

“De grootste katalysator voor de toename van institutionele crypto-activiteit in Noord-Amerika is de goedkeuring van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) door de Securities and Exchange Commission in januari 2024. Deze financiële instrumenten zijn buitengewoon succesvol geweest en hebben nieuwe markten en liquiditeitspools geopend in Noord-Amerika en wereldwijd.”

Aldus Eric Jardine van Chainalysis. Canada blijft ook een belangrijke speler in Noord-Amerika, met een ontvangen waarde van ongeveer $119 miljard in dezelfde periode. Opvallend is dat 70% van de cryptotransacties in de regio bestaat uit transfers van meer dan een miljoen dollar. Dit wijst op de dominantie van grote institutionele beleggers.

David Duong, hoofd van institutioneel onderzoek bij Coinbase, gaf aan dat de handelsvolumes van institutionele partijen op het platform in de eerste helft van 2024 meer dan verdubbeld zijn. Dit is volgens hem te danken aan een duidelijker regelgevend klimaat in de Verenigde Staten, na rechtszaken rondom Ripple en Grayscale. Dit gaf grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Fidelity de mogelijkheid om Bitcoin-ETF’s te lanceren.

ETF’s blijken groot succes te zijn

Duong benadrukt dat Bitcoin-ETF’s tot de meest succesvolle lanceringen in de geschiedenis behoren. Hij merkt op dat deze fondsen een toename in liquiditeit en marktdiepte voor crypto hebben gebracht, essentiële factoren voor institutionele deelname. Daarnaast zijn veel portefeuilles van grote vermogensbeheerders volgeladen met andere activaklassen, zoals private equity en krediet. Volgens Duong zoeken deze investeerders naar alternatieven zoals crypto om het risico beter te spreiden.

Alhoewel Noord-Amerika vooroploopt, blijft retailparticipatie in de cryptomarkt achter. Jardine zegt hier het volgende over.

“Een interessante observatie tot nu toe in 2024 is dat retail (kleine, grote en zelfs professionele transacties) nog niet volledig deelneemt aan de heropleving van het crypto-ecosysteem in Noord-Amerika, zoals te zien is in de groeicijfers,” zei hij. “Met andere woorden, de huidige retail-cryptomarkt in de VS is nog niet terug op het niveau van de vorige bullmarkt.”

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Gaat de Bitcoin koers opnieuw instorten?
Historische instroom voor BlackRock’s Bitcoin ETF: bijna $400 miljoen
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk