noord korea hacker
Hack

Noord-Koreaanse hackers stalen sinds 2017 voor 1,2 miljard dollar aan crypto

Noord-Koreaanse hackers hebben volgens de schattingen sinds 2017 voor ongeveer 1,2 miljard dollar aan cryptocurrency’s gestolen. Dit blijkt uit een rapportage van AP News, waarin het spionageagentschap van Zuid-Korea wordt aangehaald. Zij geloven dat Noord-Korea bij de besten ter wereld hoort als het gaat om het stelen van crypto.

Sancties tegen Noord-Korea

De meeste experts hebben het idee dat Noord-Korea op deze manier aan kapitaal probeert te komen, omdat het vanwege de sancties weinig andere opties heeft. Noord-Korea staat onder zware druk van sancties als reactie op zijn nucleaire en raketproeven. Volgens de Zuid-Koreaanse spionnen richt het land zich specifiek op decentralised finance (DeFi) platforms en is er dit jaar alleen al voor meer dan 626 miljoen dollar aan vermogen gestolen.

Van dat bedrag is volgens de National Intelligence Service (NIS) van Zuid-Korea ongeveer 78 miljoen dollar uit hun land afkomstig. Zuid-Korea werd in 2022 blootgesteld aan verschillende aanvallen die vooral gericht waren op de Web3-infrastructuur van het land. Het gave aan Bitcoin en andere crypto’s is dat je ze volledig in eigen beheer kunt bewaren.

Dat brengt echter het nadeel met zich mee dat je zelf ook voor de beveiliging moet zorgen. Is de beveiliging niet op orde en slagen hackers erin om de controle over je wallets te krijgen, dan zijn de assets niet meer van jou. Jammer genoeg komen mensen daar wereldwijd op grote schaal steeds meer achter.

Financieren van nucleaire programma

Als we het lokale persbureau Yonhap mogen geloven, dan gebruikt Noord-Korea de gestolen fondsen om zijn nucleaire en raketprogramma’s te financieren. In februari van dit jaar deelde de Verenigde Naties ook al een rapport waaruit bleek dat de programma’s grotendeels afhankelijk zijn van de inkomsten uit cybercriminaliteit.

Het Amerikaanse ministerie van financiën legde dit jaar de focus op de rol van Tornado Cash. Dit is een protocol op Ethereum, waarmee het mogelijk is om je sporen op de blockchain uit te wissen. Zo kun je in theorie met een hoge mate van privacy Ethereum heen en weer sturen en mogelijk omzetten voor fiatgeld.

Noord-Koreaanse hackers zouden Tornado Cash gebruiken om hun buit schoon te maken. Om die reden was het voor Westerse entiteiten niet meer toegestaan om interacties aan te gaan met wallets die Tornado Cash hadden aangeraakt. 

Hack nieuws

Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins