Nvidia
Blockchain

Nvidia lanceert nieuwe gaming-chip specifiek voor de Chinese markt

Nvidia, een toonaangevende fabrikant van kunstmatige intelligentie (AI)-chips, heeft op 28 december een nieuwe gaming-chip geïntroduceerd die speciaal is ontworpen voor de Chinese markt. Dit nieuwsbericht volgt op een rapport van Reuters over de geavanceerde kenmerken van de chip.

De Geforce RTX 4090 D

De nieuwe chip, genaamd GeForce RTX 4090 D, markeert een significante vooruitgang in termen van prestaties, efficiëntie, en AI-gedreven grafische mogelijkheden. Dit product is bijzonder omdat het volledig voldoet aan de strikte exportcontroles die door de Amerikaanse overheid zijn opgelegd.

Deze stap van Nvidia is opmerkelijk, aangezien het de eerste specifiek op China gerichte chip is sinds president Joe Biden in oktober 2022 exportcontroles introduceerde voor chips die naar China worden verzonden. Eerdere krachtige chips van Nvidia, zoals de A800- en H800-chips en de gaming-chip RTX 4090, zijn niet meer beschikbaar op de Chinese markt vanwege deze regelgeving.

De RTX 4090 D, hoewel 5% langzamer in gaming en creatieve toepassingen, zal worden aangeboden voor 12.999 Chinese yuan, omgerekend ongeveer $1.842. Volgens een woordvoerder van Nvidia zal de chip vanaf januari 2024 beschikbaar zijn in China.

China blijft een cruciale markt

Deze ontwikkeling is van groot belang voor Nvidia, aangezien China een cruciale markt is, goed voor meer dan 90% van de Chinese AI-chipmarkt ter waarde van $7 miljard. De Verenigde Staten en Taiwan volgen als de grootste markten, met de rest van de wereld die ongeveer 13% bijdraagt.

Ondanks de exportbeperkingen rapporteerde Nvidia een recordomzet van 18 miljard dollar in het derde kwartaal van 2023, waarbij generatieve AI als een belangrijke inkomstenbron werd benoemd.

De toenemende exportcontroles van de Amerikaanse overheid hebben China gemotiveerd om alternatieven te zoeken voor de uitbreiding van zijn AI-chipmarkt. Zo werd eerder gemeld dat China plannen heeft om AI-chipfabrieken op te richten om deeltjesversnellers te ontwikkelen, in een poging om een leidende positie te verwerven in de wereldwijde halfgeleiderindustrie.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC