Bitcoin (BTC) Oekraïne
Bitcoin

Oekraïense centrale bank ziet zowel potentie als gevaren in Bitcoin

Als je het aan de Oekraïense centrale bank vraagt, dan is crypto een mes dat aan twee kanten kan snijden. Aan de ene kant vormt het een bedreiging voor de macro-economische stabiliteit, maar aan de andere kant biedt het ook veelbelovende mogelijkheden voor verbeterde betalingssystemen.

Tijdelijk sceptisch standpunt overheerst

De centrale bank van Oekraïne ziet zowel goed als slecht in digitale activa, maar neemt onder de streep een meer sceptische houding aan tegenover crypto vanwege de financiële en economische problemen als gevolg van de invasie, aldus het persbureau van de NBU.

In april 2022 verbood de NBU burgers cryptocurrency’s zoals Bitcoin te kopen met de nationale munt, de hryvnia (UAH), en stond dergelijke aankopen alleen toe via rekeningen in vreemde valuta. De centrale bank heeft eveneens een maandelijkse limiet vastgesteld voor het kopen van meer dan 100.000 UAH ($3.300) aan crypto per maand voor Oekraïners. Deze beperkingen gelden ook voor grensoverschrijdende peer-to-peer transacties.

De administratieve beperkingen met betrekking tot transacties met cryptocurrency’s in Oekraïne zijn tijdelijk maar noodzakelijk, vertelde een persvoorlichter van de NBU op 9 maart aan Cointelegraph. De beperkingen zullen “geleidelijk worden afgezwakt naarmate het functioneren van de economie en de financiële markt van Oekraïne normaliseert”, aldus de NBU. 

Bedreiging voor monetair soevereiniteit

De Nationale Bank van Oekraïne waarschuwt voor het gevaar van “vervanging van de nationale valuta en het ontstaan van parallelle geldstromen” die vooral tijdens de oorlog buiten hun controle vallen, wat de monetaire soevereiniteit van het land kan bedreigen. De NBU-woordvoerder voegt daar het volgende aan toe:

“Om dergelijke risico’s te minimaliseren, vooral tijdens de grootschalige oorlog, zal de Nationale Bank een sterk standpunt innemen over het voorkomen van beperkingen van de toepassingsmogelijkheden van de hryvnia als enige wettige betaalmiddel in Oekraïne.”

Hoewel de Oekraïense centrale bank tijdens de oorlog voorzichtig blijft ten aanzien van crypto, is zij nog steeds optimistisch over de technologische innovaties die gepaard gaan met digitale activa, waaronder betere toegang tot financiële diensten, concurrentie op het gebied van betalingsdiensten, het aantrekken van investeringen, crypto-donaties en andere voordelen.

Voor nu kiest het er, met name vanwege de bijzondere omstandigheden, voor om het gebruik van Bitcoin en andere crypto als Ethereum zoveel mogelijk te beperken in Oekraïne. Op die manier zorgt de centrale bank ervoor dat het iets meer controle houdt over het financiële systeem, in een tijd dat die controle van cruciaal belang kan zijn.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken