Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
ChatGPT staat voor nieuwe uitdagingen. Volgens een recent rapport zou OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, tegen 2024 financiële moeilijkheden kunnen ondervinden. Ondanks steun van Microsoft moet OpenAI zich aanpassen om succesvol te blijven in een veranderend landschap. De vraag die nu opkomt, is of de maker van ChatGPT werkelijk het gevaar van faillissement loopt, temidden van dalende gebruikersaantallen en toenemende concurrentie.
Ondanks de huidige populariteit van ChatGPT, wijst een recent rapport uit dat er zorgen zijn over de financiële stabiliteit van de ontwikkelaar, OpenAI, met een mogelijk faillissement in 2024.
Het valt niet te ontkennen dat ChatGPT en latere generatieve AI-platforms een diepgaande invloed hebben gehad op bedrijfsprocessen. Ze hebben niet alleen de productiviteit verhoogd, maar hebben ook geleid tot herstructureringen in personeelsbezetting. Deze veranderingen onderstrepen het enorme potentieel van deze technologieën voor wereldwijde transformatie.
Toch garandeert niet elke innovatieve technologie directe winst. OpenAI zal strategieën moeten overwegen om een beter financieel rendement uit ChatGPT te halen om zo een duurzame toekomst te waarborgen.
De opvatting in de technologie-industrie luidt dat stagnatie gelijk staat aan achteruitgang. Dit blijkt met name het geval bij bedrijven zoals Meta en Google, die voortdurend in een strijd verwikkeld zijn om gebruikers aan te trekken en de functionaliteit van hun platformen te verrijken.
Helaas ondervindt OpenAI momenteel aanzienlijke uitdagingen met betrekking tot het aantal gebruikers dat interacteert met ChatGPT. Concreet gezien, is het generatieve AI-platform getuige geweest van een afname in dagelijks actieve gebruikers, een trend die zich sinds mei heeft voorgedaan, toen het totaal aantal gebruikers de indrukwekkende grens van 1,9 miljard had bereikt.
Op dit moment, met een terugval naar 1,5 miljard, heeft ChatGPT binnen slechts twee maanden een daling van 21% in het aantal gebruikers doorgemaakt, waarbij de trend negatief blijft.
Waarom verlaten gebruikers precies het ChatGPT-platform? Volgens een rapport van Analytics India Magazine heeft de beschikbaarheid van de API ervoor gezorgd dat gebruikers toegang krijgen tot het grootschalige taalmodel (LLM) dat de kern vormt van het platform, zonder direct gebruik te maken van het relatief beperkte ChatGPT-platform zelf.
In lijn met gangbare trends in de technologiewereld wordt de opkomst van concurrenten echter een belangrijke oorzaak. De intrede van onder andere Google Bard, Meta’s Llama 2 en Anthropic’s Claude AI op de markt heeft succesvol eigen gebruikersbases aangetrokken en heeft het korte monopolie doorbroken dat OpenAI en ChatGPT sinds november 2022 hadden.
ChatGPT en diens schepper, OpenAI, onderhouden een lucratieve samenwerking met Microsoft, dat een financiering van $10 miljard ontving. Niettemin blijft de financiële draagkracht afhankelijk van dit kapitaal, gezien de dagelijkse kosten van $700.000 om het platform draaiende te houden.
In de tech-sector zien we vaak dat baanbrekende ideeën niet meteen winstgevend zijn. Kijk maar naar de markt voor ritdelen: ondanks de revolutionaire impact op vervoer, heeft marktleider Uber pas recent winst gerealiseerd.
ChatGPT, met zijn krachtige productiviteitsbevorderende capaciteiten, geniet duidelijk van een grote vraag. En met Microsoft als steunende kracht, lijkt de toekomst van OpenAI veilig.
Toch is groei cruciaal, onafhankelijk van financiële ondersteuning. Dit betekent dat ChatGPT zichzelf moet blijven innoveren om dé topkeuze te worden in generatieve AI-technologie.
Ontdek hoe New York blockchain inzet voor verkiezingsbeveiliging en bescherming van stemgegevens tegen manipulatie.
Ross Ulbricht mag na zijn gratie van Trump niet verifiëren op eBay. Zijn frustratie voedt speculaties over een nieuwe Silk Road.
Ontdek hoe de Trump-regering blockchain technologie wil integreren in USAID voor effectievere ontwikkelingshulp.
Elon Musk pleit voor zero-tariff zone tussen VS en EU, terwijl handelsoorlog wereldwijde markten en cryptoprijzen hard raakt.
Robert Kiyosaki waarschuwt voor de grootste beurscrash ooit en roept op tot actie: bescherm je vermogen en koop Bitcoin.
Zorgen om een nieuwe Black Monday nemen toe nu de Bitcoin koers onder $79.000 zakt en markten wereldwijd onder druk staan.