Crypto Drainer
Hack

Oplichters verdriedubbelen gebruik van Inferno Drainer-tool nu cryptomarkt groeit

Het aantal gedecentraliseerde applicaties (DApps) dat gebruikmaakt van de beruchte Inferno Drainer-tool is verdrievoudigd nu de cryptomarkt steeds bullisher wordt. Oplichters voeren hun activiteiten op om crypto van gebruikers te stelen, blijkt uit gegevens van Web3-beveiligingsbedrijf Blockaid.

Wekelijks bijna 2.400 nieuwe kwaadaardige DApps

Eind juli 2024 waren er volgens Blockaid al 40.000 DApps die Inferno Drainer inzetten. Oz Tamir, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij het beveiligingsbedrijf, meldt dat het aantal nieuwe kwaadaardige DApps dat de tool gebruikt, in korte tijd aanzienlijk is gestegen.

“Begin dit jaar zagen we wekelijks ongeveer 800 nieuwe kwaadaardige DApps. Dat aantal is nu verdrievoudigd tot 2.400 per week,” aldus Tamir.

Wat is Inferno Drainer eigenlijk?

Cryptodrainers zoals Inferno Drainer zijn in principe allemaal phishingtools. Deze phishingtools zijn speciaal ontworpen om toegang te krijgen tot crypto-wallets door gebruikers te misleiden om tokengoedkeuringen te ondertekenen. Dit geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om geld van de slachtoffers te stelen.

De Inferno Drainer-tool hielp bij het stelen van €64 miljoen voordat het beweerde in 2023 te zijn gesloten. Toch is de scam-as-a-service-tool weer opgedoken en blijkt deze dit jaar actiever dan ooit.

Alhoewel de Inferno-tool geavanceerd lijkt, stelt Tamir dat het niets bijzonders is. “Het is gewoon een tool die momenteel beschikbaar is voor oplichters. Vaak kiezen ze hun drainer op basis van wat beschikbaar is en welke commissie de drainer ontvangt.”

Verschillende dreigingsactoren dragen bij aan gebruikstoename van de tool

Volgens Tamir correleert de toename van het gebruik van de tool met een stijging van het aantal scams door verschillende dreigingsactoren. Blockaid zag begin 2024 gemiddeld 180.000 schadelijke scanresultaten per week.

Tamir wijst ook op de recente bullmarktomstandigheden in de cryptowereld als een factor. “Naarmate meer gebruikers en geld het ecosysteem binnenkomen, worden aanvallers steeds gemotiveerder om te investeren in nieuwe, innovatieve aanvallen,” legt hij uit.

Daarnaast profiteren aanvallers van de introductie van nieuwe ketens met minder strikte beveiligingsmaatregelen. Tamir gelooft dat deze ketens een aantrekkelijke kans bieden voor aanvallers om snel winst te maken.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13