Hackers
Regulatie

Oprichter van de Turkse mislukte crypto-exchange Thodex veroordeeld tot 11.196 jaar gevangenisstraf

In een nieuwe juridische ontwikkeling is de oprichter van Thodex, de cryptocurrency-exchange die in Turkije spectaculair ten onder ging, veroordeeld tot een ongekend lange gevangenisstraf van maar liefst 11.196 jaar.

Deze uitspraak werd op donderdag uitgesproken door een Turkse rechtbank, nadat de oprichter schuldig was bevonden aan diverse misdrijven, met fraude als voornaamste aanklacht.

Veroordeeld voor ernstige fraude

Een rechtbank in Istanbul heeft Faruk Fatih Ozer, de voormalige exploitant van de crypto-exchange die in 2021 instortte, samen met zijn 2 broers en zussen veroordeeld tot vergelijkbare gevangenisstraffen voor uiteenlopende misdaden, waaronder ernstige fraude, het witwassen van geld en het aansturen van een criminele organisatie. Dit werd gemeld door Bloomberg.

Ozer verdween van de radar toen Thodex, ooit een van de grootste crypto-exchanges van het land, in april 2021 abrupt de handel stopzette, waardoor meer dan 400.000 gebruikers geld verloren. Volgens berichten ontvluchtte hij het land en dook hij onder in Albanië, maar eerder dit jaar werd hij uitgeleverd aan Turkije.

Enorme rug pull

Het lijkt erop dat in 2021 naar verluidt 62 personen door de Turkse politie zijn aangehouden tijdens het eerste onderzoek.

Volgens de aanklacht van de aanklager in april 2022 werd de totale verlieswaarde op de crypto-exchange geschat op ongeveer 24 miljoen dollar, maar Chainalysis schatte dat de verliezen werkelijk rond de 2,52 miljard dollar lagen, wat overeenkwam met maar liefst 90% van de totale wereldwijde waarde die verloren ging als gevolg van de rugtrekkingen in 2021.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?