microsoft
Bitcoin

Oud Microsoft medewerker krijgt 9 jaar gevangenisstraf voor Bitcoin-belastingfraude

Een voormalig software-ingenieur bij Microsoft heeft 9 jaar gevangenisstraf gekregen voor het stelen van maar liefst $10 miljoen aan digitale waarde van het bedrijf. Dit zou hij gedaan hebben door onder andere cadeaubonnen te stelen en te claimen.


Misbruiken identiteiten en rekeningen collega’s

Het zou gaan om Volodymyr Kvashuk, een Oekraïense inwoner van 26 jaar oud. Momenteel zou hij in Washington wonen en misbruikte hij zowel de identiteiten als rekeningen van diverse collega’s waarmee hij digitale waarde opslag-kaarten, zoals cadeaubonnen, kon bemachtigen. Hierdoor bleef hij lang uit het vizier, want op deze manier zou het lijken alsof zijn collega’s de fraude juist gepleegd zouden hebben in plaats van hemzelf.

Om zijn sporen nog verder te wissen, wisselde hij een deel van deze bonnen in voor Bitcoin (BTC), die hij vervolgens via een mixdienst naar zijn eigen rekening stuurde. Hij kocht op deze manier circa $2.8 miljoen aan BTC, die volgens hem door een familielid verstuurd was. Tevens diende de man valse belastingaangifteformulieren in, waardoor hij ook geen belasting heeft hoeven betalen over de gestolen fondsen. Van augustus 2016 tot juni 2018 was Volodymyr Kvashuk in dienst van Microsoft, daarna werd hij naar verluidt al ontslagen.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


18 federale misdrijven

Naar verluidt is dit de allereerste veroordeling voor belastingfraude met Bitcoin in de Verenigde Staten (VS). Dit toont direct aan dat je niet automatisch veilig bent voor dergelijke zaken wanneer je simpelweg Bitcoin bezit. Ook niet als je dit alleen via een mixdienst naar je eigen rekeningen laat sturen.

Na het onderzoek bleek dat Kvushuk 18 federale misdrijven gepleegd heeft. Hij wordt nu beschuldigd voor onder andere het witwassen van geld, het stelen van geld en het indienen van valse belastingaangiftes. Naar verluidt zou Kvushuk een huis van ruim $1.6 miljoen hebben aangeschaft en een goed uitgeruste Tesla van circa $160.000 hebben gekocht met het gestolen geld.


Bitcoin nieuws

Aandelen Bitcoin miner Marathon Digital schieten 18% omhoog
Bitcoin bereikt mijlpaal: 1 miljard transacties uitgevoerd
Waarom staat de Bitcoin koers vandaag onder druk?
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC