bank onder water
Regulatie

Overheid dwingt grote Amerikaanse banken $8,2 miljard in noodfonds te storten

De grootste Amerikaanse banken moeten samen 8,2 miljard dollar bijdragen aan een noodfonds van de Federal Deposit Insurance Corporation. Dit is een fonds dat bedoeld is om het Amerikaanse bankensysteem redding te bieden, mocht er een nieuwe bankencrisis komen. Voor JPMorgan alleen al gaat het om een bedrag van 3 miljard dollar dat ze moeten overmaken aan de autoriteiten.

Miljarden voor noodfonds en beschermingssysteem

JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, PNC Financial Services Group en Citigroup zullen gezamenlijk een bedrag van 8,2 miljard dollar bijdragen ter herkapitalisatie van het noodfonds, zoals gerapporteerd door Reuters.

Binnen deze groep zal JPMorgan het aanzienlijke bedrag van 3 miljard dollar bijdragen, dat verreweg het grootste onder de banken is.

Deze financiële stap is onderdeel van de “speciale evaluatie” die de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in mei introduceerde. Het doel? Een robuuster systeem opzetten waarbij grote financiële instellingen verantwoordelijk zijn voor het financieren van de bescherming van depositohouders.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de FDIC zijn financiële instellingen met activa boven de $50 miljard verantwoordelijk voor het betalen van 95% van de totale speciale evaluatie. Instellingen met een actief van minder dan $5 miljard worden echter vrijgesteld. Op dit moment voldoen 113 bedrijven aan deze nieuwe criteria.

De FDIC verklaart: “Dit voorstel legt de speciale heffing op aan de typen bankinstellingen die het meest hebben geprofiteerd van de bescherming van onverzekerde depositohouders. Over het algemeen hebben grote banken met aanzienlijke bedragen aan onverzekerde deposito’s het meeste voordeel gehaald uit de implementatie van het systeemrisico.”

Bankenlandschap in beweging

In een tijd waarin prominente financiële instellingen in de VS hun dominantie in het bankenlandschap uitbreiden, worstelen tal van kleinere banken met overleven. Een treffend voorbeeld hiervan was het recente faillissement van de Heartland Tri-State Bank uit Elkhart, Kansas. Op 28 juli besloot de bank, volgens informatie van de FDIC, haar activiteiten te staken en haar activa over te dragen aan de in Kansas gevestigde Dream First Bank, National Association (N.A.).

Ondertussen blijft JPMorgan, als grootste bank van de VS, imponeren. Ondanks een daling in deposito’s rapporteerde de bank een indrukwekkende winststijging van 67% in het tweede kwartaal, resulterend in een totaal van $14,47 miljard voor het kwartaal dat afliep op 30 juni.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

VK introduceert in 2025 nieuw cryptoregulatiekader: een strategische zet voor innovatie en groei
Elon Musk wint juridische strijd tegen de SEC

Elon Musk wint juridische strijd tegen de SEC

Elon Musk wint een juridische strijd met de SEC over de Twitter-overname en blijft focuspunt door zijn betrokkenheid bij SpaceX en overheidsprojecten. Ontdek ook zijn steun voor de pro-Bitcoin kandidaat Howard Lutnick als Minister van Financiën!

Poolse presidentskandidaat Sławomir Mentzen belooft Bitcoin-reserve en ‘crypto-haven’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt explosieve stijging: Ripple (XRP) op weg naar $40
Ripple klaar voor beursgang? Dit kan alles veranderen
Crypto analist voorspelt: Ripple (XRP) staat op het punt een nieuwe all-time high te bereiken
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk