Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Overheid Zweden betaalt veroordeelde drugsdealer $1,5 miljoen uit in Bitcoin

De regering van Zweden zit in een situatie die niemand ooit zag aankomen: ze moeten ongeveer $1.5 aan Bitcoin (BTC) uitbetalen aan een veroordeelde en tevens gevangengenomen drugsdealer.


Verkopen van de Bitcoin

De veroordeelde werd 2 jaar geleden veroordeeld in Zweden voor het illegaal verdienen van 36 Bitcoins, door drugs online te verkopen. De aanklager van de rechtszaak, Tove Kullberg, gebruikte destijds echter de equivalente waarde in fiat om haar zaak te verdedigen. De rechtbank oordeelde daarom destijds dat de man zijn illegaal verdiende Bitcoin moest inleveren, tegen de toenmalige waarde van 1,3 miljoen Zweedse kronen (circa $100.000).

In de periode na de veroordeling en gevangenschap van de man was zijn cryptovoorraad zo gewaardeerd dat de Zweedse handhavingsautoriteit, belast met het veilen van de in totaal 36 BTC, eigenlijk maar 3 BTC moest verkopen om aan de eisen van de rechtbank te voldoen.


Overgebleven Bitcoin

Dit zorgt er in dit geval voor dat er 33 Bitcoin overgebleven zijn, met een waarde van zo’n $1.5 miljoen. Wettelijk gezien moeten deze worden teruggegeven aan de eigenaar, ongeacht hoe dit in eerste instantie verdiend is. In een gesprek met een Zweedse radio zei Kullberg dat de manier waarop ze ervoor koos om haar zaak te beargumenteren, achteraf “op veel manieren ongelukkig was.” Het heeft er dan naar verluidt ook toe geleid dat de gevolgen dat moment niet voorzien konden worden, aldus Kullberg. Hier voegde ze het volgende aan toe:

“De les die hieruit moet worden geleerd, is om de waarde in Bitcoin te houden, dat de winst van de misdaad 36 Bitcoin moet zijn, ongeacht welke waarde de Bitcoin op dat moment heeft.”


Onderwijzen van Personeel

Volgens Kullberg zou de overheden wereldwijd er goed aan doen om te investeren in het goed onderwijzen van hun personeel in de crypto-industrie. Hierdoor worden overbodige fouten in de toekomst wellicht vermeden, aldus Kullberg. Ze ziet het verkopen van de volledige 36 BTC, in plaats van slechts het benodigde, dan ook als een grote fout.

Toch brengen cryptocurrencies wereldwijd enkele juridische problemen met zich mee. Omdat de regelgeving ervoor nog niet volledig is, is dit ook niet onverwacht. Vele overheden zijn inmiddels druk bezig met een mogelijk regelgevingskader, maar hier is simpelweg tijd voor nodig. Door de aanhoudende COVID-19-pandemie wordt dit tevens nog iets vertraagd.

Het is niet de eerste keer dat cryptocurrencies als Bitcoin in beslag genomen worden. Vanwege de niet-erkenning van Bitcoin als wettig betaalmiddel, oordeelde een Russische rechtbank bijvoorbeeld vorig jaar tegen het teruggeven van gestolen crypto aan het slachtoffer van een groot misdrijf. Ook hier zouden voor inmiddels miljoenen dollars aan Bitcoin in beslag genomen zijn.

Toch biedt het hoop dat meerdere overheden er nu druk mee bezig zijn. Het lijkt er hierdoor op dat dit in de (nabije) toekomst minder vaak voor gaat komen. Het reguleren van deze relatief nieuwe markt kan dan ook voor overheden enorm veel voordelen meebrengen.

Bitcoin nieuws

Analisten waarschuwen voor Bitcoin crash naar 20.000 dollar Analisten waarschuwen voor Bitcoin crash naar 20.000 dollar
Amerikaanse spot Bitcoin ETF van One River afgewezen door SEC Amerikaanse spot Bitcoin ETF van One River afgewezen door SEC
Miljardair Bill Miller: Bitcoin is een “verzekering” tegen financiële catastrofe Miljardair Bill Miller: Bitcoin is een “verzekering” tegen financiële catastrofe
Meer nieuws

Meest gelezen

Terra (LUNA) stijgt met meer dan 1.000% in één dag? Kunnen beleggers een sprankje hoop verwachten? Terra (LUNA) stijgt met meer dan 1.000% in één dag? Kunnen beleggers een sprankje hoop verwachten?
Vitalik Buterin niet langer een miljardair omdat Ethereum crasht Vitalik Buterin niet langer een miljardair omdat Ethereum crasht
Elon Musk moet $5 miljard betalen om uit de Twitter-deal te stappen Elon Musk moet $5 miljard betalen om uit de Twitter-deal te stappen
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten