Amerika, Capitool
Bitcoin

Palihapitiya: ‘Federal Reserve had rente met 0,50 procent moeten verhogen’

De miljardair en investeerder Chamath Palihapitiya is ervan overtuigd dat de Federal Reserve deze week een fout maakte door de rente met 0,25 procent te verhogen, terwijl er gigantische onrust is binnen het Amerikaanse bankensysteem. In een nieuwe aflevering van zijn All-In Podcast, zegt Palihapitiya dat de Federal Reserve de rente met 0,50 procent had moeten verhogen, wat op de korte termijn voor paniek had gezorgd, maar wel de oplossing was geweest.

Fundamenteel kapot

Volgens Palihapitiya zijn er dingen “fundamenteel kapot” binnen het financiële systeem en had een renteverhoging ervoor gezorgd dat die ellende eindelijk zou verdwijnen en omvallen.

Door voor een renteverhoging van 0,25 procent te kiezen ging de Federal Reserve naar zijn mening voor de middenweg, waarmee ze de inflatie niet hard genoeg aanpakken en ook de zwaktes in het financiële systeem niet compleet blootleggen.

“Ze hebben de slechtste optie gekozen, wat erop neerkomt dat ze de rente niet genoeg verlaagden of verhoogden. Ik denk dat het hoog tijd is om te erkennen dat het inflatieprobleem hardnekkig is en dat we het echt moeten breken.

We weten sinds het tijdperk van Volcker wat daarvoor nodig is, namelijk het verhogen van de rente tot boven het inflatieniveau. De huidige 5,00 procent is niet genoeg en het zou eerder 5,50 of 5,75 procent moeten zijn”, aldus de miljardair.

Daarna de brand blussen

Pas nadat de rente hoog genoeg is zou de Federal Reserve volgens Palihapitiya weer de geldprinters aan moeten zetten om het systeem van liquiditeit te voorzien. Op deze manier schuiven ze het vuil een beetje onder het tapijt en dweilen ze volgens hem vooral met de kraan open.

Ergens is deze opvatting van Palihapitiya wel vreemd, want we moeten het volledige effect van de renteverhogingen van de Federal Reserve waarschijnlijk nog voelen. We zien nu al dat verschillende grote banken problemen ervaren met de hogere rentes, waardoor het nog maar de vraag is of het daadwerkelijk een goed idee is om nog harder op te treden.

De markt is het ook totaal niet met Palihapitiya eens, die verwachten namelijk dat de Federal Reserve snel moet beginnen met renteverlagingen, om te voorkomen dat de economie niet in een complete crisis terechtkomt. Wat dat betreft heeft de markt een bijna tegengestelde mening als Palihapitiya.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen