Bitcoin

Particuliere beleggers kopen massaal Bitcoins

Nieuwe investeerders haasten zich om mee te profiteren van de enorme winsten die Bitcoin boekt. ​Crypto exchanges en online handelsplatforms hebben de laatste tijd dan ook een piek in activiteit gezien. Ook Google-trendgegevens laten zien dat zoekopdrachten op het web naar Bitcoin weer toenemen.


Nieuwe investeerders willen een graantje meepikken

De recordbrekende rally van Bitcoin heeft geleid tot een sterke toename in de belangstelling van retailbeleggers. Crypto exchanges zoals Coinbase en Binance en online handelsplatforms, waaronder Revolut en eToro, hebben daarom een grote piek in handelsactiviteit gezien. Nieuwe investeerders haasten zich om een ​​deel van de winsten op de markt te veroveren.

“Er zijn zeker marktgegevens die wijzen op een grotere participatie van de detailhandel”, zegt Michael Bucella, partner bij crypto-investeringsmaatschappij BlockTower Capital. Dit komt tot uiting in de recente prijsstijging van altcoins en de toename van volumes op de retailplatforms, voegde Bucella eraan toe.”

Veel Bitcoin investeerders beweren dat deze rally van anders is dan de bubbel uit eind 2017. Toen steeg de prijs tot bijna $20.000, voordat hij het jaar daarop instortte tot een dieptepunt van $3.122. Het belangrijkste verschil is dat institutionele beleggers deze keer de prijsstijgingen aanjagen.

Een aantal beroemde investeerders, waaronder Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller, vertelden vorig jaar dat ze vertrouwen hebben in de cryptocurrency. Daarnaast vertelde vermogensbeheerder Grayscale onlangs dat ook pensioenfondsen zijn begonnen met het kopen van Bitcoin.

Toch blijven er sceptici, zoals de Amerikaanse effectenmakelaar Peter Schiff en econoom Nouriel Roubini. Zij zien Bitcoin als een speculatief bezit zonder intrinsieke waarde en een bubbel die op een gegeven moment waarschijnlijk zal barsten.

Desondanks zijn er tekenen van een sterke stijging van de vraag van particuliere beleggers, die de actie niet willen missen. Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de laatste cryptomarktcyclus, aangezien speculatie in de detailhandel werd beschouwd als een grote factor in de rally van bitcoin in 2017.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Veel volatiliteit verwacht

Google-trendgegevens laten zien dat zoekopdrachten op het internet naar Bitcoin aan het begin van de maand sterk zijn gestegen. Dit herinnert sommige marktanalisten aan de stijging van de prijs van Bitcoin en zoekopdrachten naar de cryptocurrency in december 2017. Toch zijn de zoekopdrachten naar Bitcoin zijn echter ver verwijderd van het niveau van twee jaar geleden.

Interesse in Bitcoin – Bron: Google Trends

De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies overtrof donderdag voor het eerst $1 biljoen. Dit kwam grotendeels doordat Bitcoin donderdag voor het eerst meer dan $40.000 per token waard was. Dit maakt het ’s werelds op 4-na grootste valuta.

Ondertussen zien online investeringsplatforms een sterke stijging van het aantal aanmeldingen en handelsvolumes. EToro had bijvoorbeeld 61% meer unieke bitcoin-investeerders op 4 januari dan een jaar daarvoor.

“Er zal volatiliteit zijn, wat logisch is na de enorme winsten die we hebben gezien, maar de langetermijntrend is duidelijk”, vertelde Simon Peters, marktanalist bij eToro. “Crypto beweegt zich in de mainstream en steeds meer investeerders voegen publiciteit toe.”

Revolut zegt dat het de afgelopen 30 dagen 300.000 nieuwe klanten heeft aangemeld. Bitcoin was de afgelopen twee weken de meest populaire digitale valuta op het platform, gevolgd door XRP en Ethereum. Ook de prijzen van altcoins, zoals Ethereum, Litecoin en Bitcoin cash, zijn de afgelopen week flink gestegen. Bucella beweerde dat de recente winsten in altcoins “grotendeels werden gedreven door recente retailparticipatie”, terwijl de “dominante spelers in Bitcoin institutioneel zijn.”

Volgens gegevens van CryptoCompare zijn de handelsvolumes in cryptocurrency zondag gestegen naar een dagelijks record van $68,3 miljard. Dat overschaduwde de piek van de bull run van 2017 in december, toen de dagelijkse volumes een hoogtepunt bereikten van $27,8 miljard.


Mainstream acceptatie?

Veel crypto investeerders zeggen dat Bitcoin ‘digitaal goud’ is en daarom ook een afdekking tegen inflatie. Analisten bij JPMorgan gaven onlangs een verheven langetermijn-koersdoel van $146.000 voor Bitcoin. Ze beweerden zelfs dat het begint te concurreren met goud als “alternatieve” valuta.

De strategen merkten echter ook op dat de prijsvolatiliteit van Bitcoin aanzienlijk zou moeten dalen om dit doel te bereiken. Ze voegden eraan toe dat er “enkele tekenen zijn dat de interesse van de detailhandel ook sterk is toegenomen”. Dit wijst op stijgende volumes op platforms zoals PayPal en de Cash App van Square.

PayPal lanceerde vorig jaar een functie in de VS waarmee gebruikers in cryptocurrencies kunnen investeren. Het bedrijf is van plan om later dit jaar crypto-shopping aan te bieden via zijn enorme netwerk van retailers. Die stap werd gezien als een stap in de richting van algemene acceptatie van crypto in zaken als betalingen. Daniel Lacalle, hoofdeconoom bij Tressis Gestion, zei dat Bitcoin en andere cryptocurrencies populair zijn geworden bij particuliere beleggers in opkomende markten, zoals Argentinië, Brazilië en Turkije.

Volume crypto exchanges – Bron: CryptoCompare

“Er is een groeiende vraag naar cryptocurrencies in opkomende economieën die hun binnenlandse valuta zagen instorten ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zelfs in 2020 met een zwakke dollar,” vertelde hij. “Ik geloof ook dat kleine investeerders meedoen omdat ze momentum zien,” voegde hij eraan toe. “Het risico van een abrupte omkering is groot, aangezien de volatiliteit van cryptocurrencies vaak wordt genegeerd door particuliere beleggers.”

Charles Hayter, CEO van CryptoCompare, zei dat er ‘twee duidelijke toekomstige katalysatoren’ zijn op de cryptomarkt. De mogelijke goedkeuring van een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) en een verwachte beursintroductie van Coinbase.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
BlackRock CEO is ‘heel bullish’ over Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?