Hack,

Pas op: ‘Gratis Bitcoin’ scam gaande op YouTube

Het is oppassen geblazen. Er is namelijk een ‘Gratis Bitcoin (BTC)’ scam bezig op videoplatform YouTube. Helaas zijn er al slachtoffers gemaakt.


Onderzoek

Volgens een rapport vanuit BleepingComputer, werd verteld dat YouTube bezig is om frauduleuze video’s te verwijderen wanneer deze worden gerapporteerd. Het probleem is echter dat gebruikers die deze video’s uploaden simpelweg een nieuw account aanmaken en dezelfde video opnieuw plaatsen.


Tool voor gratis Bitcoin

De video laat zien hoe mensen door middel van een tool gratis Bitcoins kunnen ‘genereren’. Vervolgens kunnen mensen de tool zelf downloaden door een link in de videobeschrijving. Wanneer mensen dit eenmaal downloaden, downloaden ze direct de Qulab-trojan mee. Deze wordt geactiveerd wanneer de tool wordt geïnstalleerd.


Qulab-Trojan

De Qulab-trojan software probeert allereerst gebruikersinformatie te stelen. Hiernaast probeert deze echter ook cryptocurrencies van de slachtoffers te stelen. Dit doen ze door de computer door te scannen op cryptocurrency-adressen die vervolgens worden vervangen door de adressen van de aanvaller. Hierdoor probeert de aanvaller transacties te onderscheppen.

Deze strategie is hiermee vrij succesvol, dit vanwege de oorsprong van een crypto-adres. Doordat dit willekeurige letters zijn, weten veel mensen deze logischerwijs niet uit hun hoofd. Hierdoor valt het niet (direct) op dat zo’n adres is omgewisseld.

Pas dus op voor video’s op YouTube en andere platforms die dit type trucs laten zien. Wanneer iets te goed lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook zo.