Crypto miner
Bitcoin

Prijzen van Bitcoin mining hardware op laagste niveau in jaren

Als je er ooit over nagedacht hebt om Bitcoin te minen, dan kan dit weleens een moment zijn om goedkoop in te stappen. De prijzen voor mining hardware staan momenteel namelijk op het laagste punt in jaren. Vanaf de piek van 2021 zijn de koersen in ieder geval met 80 procent gedaald.

Hoe kan dat?

Dat heeft in de eerste plaats uiteraard te maken met de Bitcoin koers, die vanaf de all-time high behoorlijke tikken kreeg. Daarnaast hebben we, in ieder geval in Europa, te maken met een energiecrisis, waardoor de energieprijzen behoorlijk gestegen zijn. Als laatste was de concurrentie binnen het mining-landschap dit jaar gigantisch hoog. De hashrate van het Bitcoin netwerk bleef maar stijgen.

Die drie factoren bij elkaar maken dat veel miners hun Bitcoin moesten verkopen en nu dus ook hun mining hardware. Er zijn zelfs mining rigs waarvan de prijzen met ruim 86 procent gevallen zijn van de piek van mei 2021. Waar je destijds nog 119,25 dollar per terahash betaalde, is dat momenteel nog maar 15,71 dollar. De miners in deze prijscategorie zijn onder andere de Antminer S19 van Bitmain en de Whatsminer M30s van MicroBTC.

Minen met korting

De minst efficiënte machines kosten je nu nog maar 4,72 dollar, terwijl je daar eerst nog 52,85 dollar per terahash voor betaalde. We moeten terug naar november 2020 voordat we voor de laatste keer deze prijzen tegenkwamen. De enorme koersval van mining-apparatuur is vooral toe te schrijven aan het omvallen van enkele grote miners, die in 2021 veel teveel schulden op zich namen tijdens de bull run.

Dat ging allemaal goed, totdat de bearmarkt aanbrak. Het lastige voor de mijnbedrijven was dat zij  natuurlijk voor een keuze stonden. Zodra de concurrentie geld ging lenen om de hashrate te verhogen, moesten ze mee of genoegen nemen met een tijdelijke lagere omzet. Op die momenten is het heel verleidelijk om naar een kredietlijn te grijpen en daar ging het voor een groot deel faliekant mis.

Bitcoin nieuws

Bitcoin zakt onder de $60.000 nu instroom in ETF’s stokt
Verdere correctie Bitcoin: Koers mogelijk naar $50.000
Amerikaanse centrale bank geeft opnieuw gigantische fout toe
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?