quantum computer
Bitcoin

Quantum computers: een bedreiging voor de toekomst van Bitcoin en andere crypto’s?

Quantum Computing is in potentie een revolutionaire nieuwe manier waarop computers werken. Zodanig dat het volledige industrieën op zijn kop kan zetten. Volgens Bary Rahma van BeInCrypto is de dreiging zo groot, dat Bitcoin moet nadenken over zijn afhankelijkheid van Proof-of-Work en Elliptic Curve Cryptography.

“Bitcoin kent significante kwetsbaarheden tegenover quantum computing”, aldus Rahma.

Quantum Computing is een bedreiging voor Bitcoin?

Het Proof-of-Work mechanisme straat centraal in de beveiliging van Bitcoin. Miners zetten hun computer aan het werk om zoveel mogelijk pogingen te doen om een geldig blok te vinden. Volgens Rahma kan Quantum Computing zo snel zijn, dat het dit proces in gevaar brengt.

Dat is al een eerste fout van Rahma, want het gaat niet om de snelheid. Onze huidige computers kunnen de cryptografie van Bitcoin niet kraken, waardoor ze moeten “gokken” om een oplossing te vinden.

De computerkracht in het netwerk van Bitcoin neemt al jaren exponentieel toe. Dat is niet het probleem, want het netwerk maakt het op basis van de hoeveelheid computerkracht in het systeem automatisch moeilijker om een oplossing te vinden.

Daardoor blijft Bitcoin iedere ~10 minuten een blok produceren en is dat niet gedaald tot bijvoorbeeld 1 minuut.

Quantum Computing zou een probleem zijn als het erin slaagt om de cryptografie achter Bitcoin te breken. Dat is op dit moment allemaal nog theorie, maar mocht dat het geval zijn, dan kan Bitcoin gewoon overstappen op cryptografie die weerbaar is tegen Quantum Computing.

De Bitcoin van Satoshi Nakamoto

Het grappige is dat Satoshi Nakamoto eigenlijk ook een soort beveiliging heeft ingebouwd voor dit scenario. Mocht het gebeuren dat een partij het voor elkaar krijgt om de cryptografie van Bitcoin te hacken, dan komt in theorie ook de schatkist van Satoshi Nakamoto vrij.

De 1 miljoen Bitcoin in de wallets van Satoshi zijn nog nooit verplaatst, waardoor men denkt dat de bedenker van Bitcoin er niet meer is.

Mochten we moeten overstappen op nieuwe cryptografie, dan is de kans aanwezig dat de Bitcoin van Satoshi daarvoor als “waarschuwing” van adres wisselen.

Voor mensen die deze technologie als eerste in handen krijgen zou het economisch gezien helemaal niet slim zijn om Bitcoin te slopen, maar veel beter om de Bitcoin van Satoshi te pakken en daarna iedereen te waarschuwen.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Meeste crypto analisten zijn het eens, bull markt nog maar net begonnen
Bitcoin stijgt in 2024 5x harder dan S&P 500 en NASDAQ
Voormalig Coinbase directeur pijst Bitcoin en haalt keihard uit naar Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017