Bitcoin

Ray Dalio: ‘Landen minder geneigd om Amerikaanse dollars te sparen’

Ray Dalio is een legende binnen de investeringswereld en dat betekent dat mensen luisteren als hij zijn mond opendoet. Ditmaal is Ray Dalio pessimistisch over de Amerikaanse dollar. Hij ziet dat steeds minder landen geneigd zijn om de dollar te kopen voor hun reserves en dat Amerika steeds meer competitie krijgt van China op het financiële wereldtoneel.

Teveel Amerikaanse dollars

In een nieuw interview met The Julia La Roche show zegt de investeringslegende dat centrale banken over de hele wereld wegstappen van de Amerikaanse dollar, omdat ze voor hun gevoel al teveel dollars in hun portfolio hebben.

“Dollars zijn schulden. Met andere woorden, het vasthouden van dollars betekent voor centrale banken het vasthouden van dollarschulden. Over het algemeen klotst er in de wereld heel veel in dollars uitgedrukte schuld rond”, aldus Ray Dalio.

Volgens de investeringslegende zien landen op dit moment twee voornaamste risico’s in het accumuleren van meer dollars. Ray Dalio zegt ten eerste dat landen met de sancties tegen Rusland zagen hoe eenvoudig het is om de toegang van anderen tot hun dollarreserves te blokkeren.

Verder is de opkomst van China binnen de internationale handel ook een puntje van zorg voor de Amerikaanse dollar. Het lijkt erop dat andere landen daardoor ook minder geneigd zijn om hun dollarreserves verder op te voeren.

Amerika minder dominant

De reden dat andere centrale banken minder geïnteresseerd zijn om Amerikaanse schuldpapieren te kopen is tweeledig. De eerste is dat het aandeel van de Amerikanen in de wereldhandel is afgenomen en die van China juist in de tegengestelde richting beweegt, zo laat Dalio weten.

Landen waren zo extreem geïnteresseerd in Amerikaanse dollars, omdat die nodig zijn voor de internationale handel. Met de afname van de populariteit van Amerika neemt ook het belang van de Amerikaanse dollar in de wereldhandel af.

Verder is er dus het risico dat de reserves van sommige landen worden bevroren in het traditionele financiële systeem. Dat zou een reden kunnen zijn waarom zij bijvoorbeeld ook zouden kijken naar zaken als goud en Bitcoin , die je in principe zonder tussenpersonen helemaal zelf kunt bewaren en controleren.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken