Ripple, Garlinghouse
Regulatie, Ripple

Ripple slaat terug: Gaat in hoger beroep tegen SEC in XRP-rechtszaak

Ripple Labs heeft zijn juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) opgevoerd door een “cross-appeal” in te dienen.

Ripple wil met dit beroep eerdere beslissingen van de rechtbank aanvechten, terwijl ook de SEC een beroep heeft ingediend om de opgelegde boetes te verhogen. Beide partijen bereiden zich voor op een verdergaande juridische confrontatie.

Beroep naar hogere rechtbank

In een indiening van 10 oktober bij de rechtbank van het zuidelijke district van New York, liet Ripple weten dat het zijn beroep voorlegt aan het Hof van Beroep voor het Tweede Circuit. Dit juridische proces is een formele stap waarmee Ripple zijn beroep officieel registreert.

Bron: Court Listener

Het Hof van Beroep zal zowel het oorspronkelijke beroep van de SEC, dat op 2 oktober werd ingediend, als het beroep van Ripple beoordelen om te bepalen of er juridische of procedurele fouten zijn gemaakt bij een uitspraak van 7 augustus. In die uitspraak werd Ripple opgedragen een civiele boete van $125 miljoen te betalen wegens overtreding van effectenwetten.

De SEC had aanvankelijk een boete van $2 miljard geëist, terwijl Ripple betoogde dat de boete niet hoger dan $10 miljoen zou moeten zijn.

Langlopende rechtszaak

De juridische strijd tussen Ripple en de SEC begon in 2020, toen de toezichthouder beweerde dat de verkoop van Ripple’s cryptocurrency XRP een ongeregistreerde effectenaanbieding was.

Een belangrijke uitspraak kwam in juli 2023, toen rechter Analisa Torres oordeelde dat Ripple’s verkoop van XRP aan institutionele beleggers in strijd was met de effectenwet. Echter, de verkoop van XRP aan het bredere publiek en de distributies aan werknemers en ontwikkelaars werden niet als effectenverkoop beschouwd.

Alderoty: Ripple verdedigt zich krachtig tegen SEC-aanklachten

Stuart Alderoty, de juridisch directeur van Ripple, benadrukte dat Ripple in beroep gaat om ervoor te zorgen dat geen enkel belangrijk argument onbehandeld blijft.

“De SEC verloor op alle belangrijke punten, daarom gingen ze in beroep. Vandaag hebben wij een cross-appeal ingediend om zeker te zijn dat alles op tafel ligt, inclusief het argument dat er geen ‘beleggingscontract’ kan zijn zonder essentiële rechten en verplichtingen die in een contract worden gevonden,” aldus Alderoty.

Hoe zit het met de Howey-test?

De Howey-test wordt gebruikt om te bepalen of een transactie kwalificeert als een beleggingscontract en dus onder de Amerikaanse effectenwet valt. Volgens de test is een transactie een beleggingscontract als het gaat om een investering van geld in een gemeenschappelijke onderneming, met de verwachting van winst die voornamelijk voortvloeit uit de inspanningen van anderen.

Alderoty gaf verder aan dat de SEC niet van plan lijkt te zijn om in beroep te gaan tegen de uitspraak dat XRP zelf geen effect is.

“Ze hebben zelfs in een andere zaak excuses aangeboden voor de suggestie dat een token zelf een effect zou kunnen zijn! Dat is de wet, en een beroep op andere kwesties verandert dat niet,” aldus Alderoty.

Toekomstige ontwikkelingen

Zowel Ripple als de SEC zullen in de komende weken verdere argumenten presenteren na de recente indieningen van het beroep en cross-appeal. Het tijdspad van deze ontwikkelingen blijft echter onzeker. Het is ook onduidelijk of de SEC zich alleen zal richten op het betwisten van de opgelegde boetes, of dat het blijft strijden over de bredere uitspraak met betrekking tot de status van XRP.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Ripple nieuws

Herhaalt de geschiedenis zich? XRP klaar voor een koersstijging van 25%
Nieuwe aanvraag voor Ripple (XRP) ETF: Komt de goedkeuring dichterbij?
XRP maakt kans om Bitcoin in te halen volgens voormalig Ripple-directeur
Meer nieuws

Meest gelezen

Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
XRP maakt kans om Bitcoin in te halen volgens voormalig Ripple-directeur
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk