Ripple labs, Ripplenet
Ripple

Ripple (XRP) ETF in aantocht? Bitwise zet cruciale eerste stap

Crypto-vermogensbeheerder Bitwise heeft een belangrijke eerste stap gezet om een spot Exchange-Traded Fund (ETF) voor XRP op de Amerikaanse markt te brengen. Bitwise biedt momenteel al een dergelijk fonds voor zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH), maar wil hier dus tevens de cryptomunt van Ripple aan toevoegen.

XRP ETF registratie

Bitwise heeft gisteren een trustentiteit geregistreerd in de Amerikaanse staat Delaware, wat verscheen op de website van de Division of Corporations van de staat. Het registreren van een trustentiteit is een cruciale eerste stap die genomen moet worden alvorens een officiële aanvraag ingediend kan worden bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Bitwise, maar ook Wall Street-giganten als BlackRock en Fidelity, hebben allemaal trustentiteiten geregistreerd voor hun bitcoin- en ethereum-fondsen voordat de formele aanvragen bij de SEC werden ingediend.

Pas nadat de aanvraag is ingediend, begint de SEC met het beoordelen hiervan. De toezichthouder heeft officieel 240 dagen de tijd om een beslissing te nemen, en maakt hier maar al te graag volledig gebruik van.

Een spot XRP ETF is een beursfonds waarmee investeerders indirect in XRP kunnen investeren zonder de cryptomunt zelf te hoeven kopen en beheren. In tegenstelling tot de onlangs gelanceerde XRP Trust van crypto-vermogensbeheerder Grayscale zou een spot ETF de prijs van XRP volgen door continu de munt te kopen, terwijl bij een trustfonds de prijs van aandeel niet gelijk hoeft te zijn aan de onderliggende koers.

Een spot XRP ETF zou met name goed nieuws zijn voor institutionele investeerders, aangezien zij door stricte regelgeving niet direct in crypto mogen investeren. 

SEC rechtszaak kan problemen opleveren

Al enkele maanden wordt er veel gespeculeerd over een mogelijke spot ETF voor XRP. Eigenlijk sinds de ethereum ETF’s enkele maanden terug werden goedgekeurd, wordt er volop gediscussieerd welke altcoins als volgende aan de beurt zijn. Bovendien sprak Ripple CEO Brad Garlinghouse in mei zijn vertrouwen uit dat ETF’s voor munten als XRP, solana (SOL) en cardano (ADA) ‘’onvermijdelijk’’ zijn.

Echter zit Ripple nog altijd verwikkeld in zijn jarenlange rechtszaak met de SEC, wat een mogelijk struikelblok zou kunnen vormen in het proces om een ETF te lanceren. De financiële waakhond heeft nog tot 7 oktober om in hoger beroep te gaan, waardoor de juridische status van XRP nog onzeker blijft. Dat zou logischerwijs slecht nieuws zijn voor de voortgang van een XRP ETF.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Ripple nieuws

Ripple nadert officiële lancering van RLUSD-stablecoin
Waarom een XRP-prijs van $1.000 volgens deze expert realistischer is dan je denkt
Beslissing SEC over beroep in Ripple-zaak verwacht op 7 oktober: Wat betekent dit voor XRP?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales