Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

Robinhood en de SEC: mogelijk $10 miljoen boete

Robinhood zit mogelijk diep in de problemen met de Amerikaanse ‘Securities and Exchange Commission’, ofwel de SEC. Dit is in Amerika de topregelgever. Robinhood zou naar verluidt niet goed hebben aangegeven dat het inkomsten wist te genereren door klantorders door te spelen aan marktmakers.


Publiceren van gegevens

Momenteel loopt een onderzoek naar het op app-gebaseerde handelsplatform. Dit op de beschuldigingen dat de populaire exchange niet bekendgemaakt heeft dat het een orderstroom heeft verkocht aan marktmakers.

In de Verenigde Staten (VS) moeten makelaars, waaronder dus ook Robinhood, alle feiten die beleggers nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen, volledig publiceren. Dit zou Robinhood in dit geval dus niet gedaan hebben.

Achteraf blijkt dat Robinhood inkomsten wist te genereren uit betalingen via een extra orderstroom, door gegevens te verkopen. Er wordt nu onderzoek gedaan naar hoe het exact heeft plaatsgevonden en of er mogelijk nog extra fouten zijn gemaakt door de populaire exchange. Naar verluidt is dit onderzoek al ver in het gehele proces.


Legale praktijken

Een betaling voor zo’n orderstroom gebeurt wel eens vaker bij makelaarsbedrijven. Zo worden dergelijke bedrijven gecompenseerd voor het doorsturen van klantorders, zodat marktmakers deze kunnen gaan uitvoeren.

Voor zowel marktmakers als makelaars is dit een voordeel; marktmakers kunnen hierdoor hun business voortzetten en voor makelaars bespaart dit duizenden gevarieerde en vaak complexe orders en is hierdoor kostenbesparend.

Alhoewel dergelijke praktijken volledig legaal zijn, kan dit wel zorgen voor een belangenconflict voor beursvennootschappen. Dit zou bij Robinhood naar verluidt dan ook gebeurt zijn, alhoewel dit momenteel nog wordt onderzocht.

Volgens Robinhood deden zij dit om ervoor te kunnen zorgen dat zij betere prijzen voor hun klanten konden creëren, dit door de kosten die zij op deze manier konden besparen.


Eventuele boete kan hoog oplopen

Alhoewel het onderzoek uiteraard nog loopt en er nog geen formele onderhandelingen zijn voor een eventuele boete, zou de hoogte van deze boete enorm kunnen oplopen. Geruchten gaan momenteel rond dat Robinhood nu bereid is om via een schikking een boete van circa $10 miljoen te betalen. Dit moet echter nog officieel worden bevestigd en staat hierdoor niet vast.

Via Robinhood kunnen gebruikers handelen in aandelen, ETF’s, Opties en ook in 17 cryptocurrencies. Door een schikking te accepteren, zou Robinhood zichzelf kunnen behoeden voor het toegeven van eventueel wangedrag. Het is echter niet bekend of zij een dergelijke schikking daadwerkelijk zullen accepteren.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten