CBDC
Regulatie

Ron DeSantis belooft CBDC’s in de VS te verbieden als hij tot president wordt verkozen

Ron DeSantis, gouverneur van Florida en presidentskandidaat voor de Verenigde Staten, heeft nog een keer gezegd dat hij niet wil dat er een CBDC komt. Hij is tegen het idee van een ‘digitale dollar’ in Amerika. Hij zei dan ook dat hij deze digitale valuta’s zal laten verbieden als hij tot president zou worden verkozen.

Geen CBDC is Amerika

Bij een evenement genaam dde Family Leadership Summit op 14 juli maakte Ron DeSantis een duidelijke belofte. Als hij president wordt, zal hij op de eerste dag CBDC’s in de VS verbieden. Hij maakte dit bekend op een bijeenkomst in Iowa en zei:

Als ik de president ben, zullen we op de eerste dag digitale valuta van de centrale bank afschaffen. Klaar. Dit gaat niet gebeuren in dit land

– Ron DeSantis

DeSantis is een uitgesproken tegenstander van een digitale dollar in de Verenigde Staten. In mei tekende hij in Florida een wetsvoorstel dat het gebruik van federale CBDC’s als geld verbiedt. Hij wil ook het gebruik van buitenlandse CBDC’s verbieden. DeSantis denkt namelijk dat dit soort munten ervoor zorgen dat gewone mensen minder macht krijgen en de centrale bank juist meer macht.

Steeds meer CBDC-initiatieven

Een digitale valuta van een centrale bank, beter bekend als CBDC, is in wezen niet meer dan een digitale variant van traditionele fiat-valuta die door een centrale bank wordt uitgegeven. Een CBDC brengt echter de voordelen van digitale activa met zich mee, waardoor het een hot topic is geworden.

Niettemin wordt dit nieuwe soort valuta door sommigen met argusogen bekeken, voornamelijk binnen de crypto-gemeenschap. Critici beweren stellig dat CBDC’s een bedreiging vormen voor de privacy van burgers en de weg zouden kunnen effenen naar een alomvattende overheidscontrole. Aan de andere kant wordt het door sommigen gezien als een krachtig instrument om de acceptatie van digitale valuta te bevorderen en een wereldwijde toepassing voor blockchain-technologie te realiseren.

Een opmerkelijke toename

Een opmerkelijke toename in het aantal CBDC-projecten was waarneembaar in het afgelopen jaar. Het onderzoek naar deze technologie wordt momenteel in meer dan 100 landen uitgevoerd. Bovendien hebben minstens 39 van deze landen ofwel een CBDC-pilot, proof-of-concept of andere gerelateerde initiatieven in de pijplijn of al uitgevoerd.

Bij de Amerikaanse Federal Reserve is naar verluidt geen sprake van haast om een digitale dollar in omloop te brengen. Echter, na de verkiezingen van volgend jaar zou dit beleid kunnen veranderen. De reden hiervoor is dat steeds meer kandidaten crypto-gerelateerde onderwerpen naar voren brengen in hun vroege campagnes.

Neem bijvoorbeeld Robert F. Kennedy Jr., die Bitcoin sinds mei actief promoot als onderdeel van zijn campagne voor de nominatie van de Democratische Partij voor het presidentschap. Onlangs bracht hij naar buiten dat hij tot $250.000 heeft geïnvesteerd in Bitcoin, wat aantoont dat cryptogeld steeds meer aandacht krijgt in de politieke arena.

Conclusie

De opkomst en mogelijke implementatie van centrale bank digitale valuta (CBDC’s) blijft een verdeeld onderwerp. Hoewel er wereldwijd sprake is van een toenemend aantal CBDC-projecten en onderzoeken, met 39 landen die al pilotprogramma’s of soortgelijke initiatieven hebben lopen, is er sterke tegenstand tegen een digitale dollar in de Verenigde Staten.

Met name Ron DeSantis, gouverneur van Florida en presidentskandidaat, heeft een onwankelbare houding tegen de invoering van CBDC’s en belooft ze zelfs te verbieden als hij tot president wordt verkozen. Ondertussen blijven andere politieke figuren, zoals Robert F. Kennedy Jr., de discussie over digitale valuta en blockchain-technologie in de politieke arena brengen. Het is duidelijk dat de toekomst van CBDC’s in de VS onzeker is en sterk afhankelijk zal zijn van de uitkomst van de komende verkiezingen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers
Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC