Bitcoin

Ruim 50 procent van Amerika vreest voor ‘grote impact’ AI op arbeidsmarkt

Het gros van de Amerikanen vreest dat kunstmatige intelligentie (AI) hun kansen op de arbeidsmarkt eerder “pijn” zal doen dan dat het “hulp” zal bieden. Ongeveer 62 procent geeft aan dat de implementatie van AI een “grote impact” op de Amerikaanse arbeidsmarkt zal hebben de komende 20 jaar. Veel mensen zeggen nu al te vrezen voor hun baan.

Angst voor nieuwe technologie

Op dit moment is het vooral lastig om te zeggen wat kunstmatige intelligentie precies zal betekenen voor de kansen op de arbeidsmarkt. In principe zorgde technologische innovatie er tot op heden niet voor dat mensen steeds minder zijn gaan werken.

Tijdens het begin van de 20e eeuw dacht men ook dat mensen in ons tijdperk een stuk minder zouden werken door de opkomst van technologie. Inmiddels weten we dat iedereen juist een stuk meer is gaan werken.

Een toekomst waarin technologie een groot deel van het werk van mensen heeft overgenomen lijkt op dit moment nog ver weg. Het lijkt logischer dat AI mensen zal helpen om hun baan nog beter te doen, waardoor de mensheid het weer wat makkelijker krijgt.

Tot nu toe is kunstmatige intelligentie ook meer een hulpmiddel dan een technologie die complete banen kan overnemen. Op dit moment lijken vooral grafische ontwerpers op de lagere niveaus last te hebben van de opkomst van AI, die een deel van hun werk redelijk eenvoudig kan overnemen.

Big Brother is watching?

Een gigantische 81 procent van de respondenten geeft aan dat zij verwachten dat AI ervoor zorgt dat ze veel meer gecontroleerd worden. Een hele ruime meerderheid geeft daarmee aan dat ze een soort “Big Brother” achtige situatie verwachten.

Verder zegt 71 procent van de respondenten dat ze er tegen zijn om AI te laten helpen bij het sollicitatieproces. Waarom dat gevoel heerst is op dit moment lastig te zeggen, waarschijnlijk speelt angst hier ook een grote rol bij.

Bijna tweederde van de respondenten geeft verder aan dat ze er problemen mee zouden hebben als AI ze van minuut tot minuut zou volgen. Bijvoorbeeld door te controleren hoeveel tijd ze achter hun computer zitten en wat ze dan precies uitvoeren.

In principe geeft dat alleen maar aan dat een groot deel van de respondenten waarschijnlijk hun werk niet goed doet of weinig uitvoert achter hun bureau. Anders zou je daar immers niet zo bang voor zijn, toch?

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken