Hack,, Trending

Ruim 60% van de Ransomware-aanvallers wassen geld wit via Crypto-exchanges

Chainalysis, een Amerikaans blockchain-inlichtingenbedrijf, heeft beweert dat 64% van de ransomware cash-outstrategieën wordt uitgevoerd door het witwassen van geld via cryptocurrency exchanges.


Wat is ransomware?

Met een ransomware-aanval probeert de aanvaller om een geïnfecteerd bestand op de computer van een slachtoffer te krijgen. Wanneer dit eenmaal lukt, kan de aanvaller de computer van dit slachtoffer overnemen en bevriezen. Om de computer weer te kunnen gebruiken, wordt er vaak een losgeldbetaling geëist, veelal in de vorm van cryptocurrency.


Chainalysis

Chainalaysis biedt analyse-tools voor blockchain aan bedrijven, overheden en wetshandhavingsinstanties. Deze partijen kunnen vervolgens blockchain-transacties volgen. Nu blijkt dat 64% van de ransomware-aanvallers hun onrechtmatig verkregen vergoeding via cryptocurrency exchanges witwassen. Volgens Chainalysis hebben 38 beurzen rechtstreeks geld ontvangen van een adres dat in verband staat met een randomsware-aanval. Namen van deze beurzen zijn niet bekend gemaakt.
Naar verluidt blijft een kleine 10% van de opbrengsten uit deze ransomware onbesteed.


Niet opvallen

Een ander belangrijk punt is dat ransomwareaanvallen normaliter minder complexe uitbetalingsnetwerken met zich meebrengen dan bijvoorbeeld cryptocurrency-exchanges. Het gevolg hiervan is dat hackers kleinere, discretere, bedragen vragen om de computer weer open te stellen. Hierdoor trekken de hackers geen onnodige aandacht en blijven ze langer onder de radar.